Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Návštěvnost státních památek na Hradecku vloni mírně klesla

Státní hrady a zámky v Královéhradeckém kraji v roce 2018 navštívilo o tři procenta méně lidí než v roce 2017. Na pět památek ve správě Národního památkového ústavu loni zavítalo 304 267 lidí, což bylo meziročně o zhruba 10 tisíc turistů méně. Za nižší návštěvností stojí především loňská velká letní vedra, která návštěvě památek nepřejí, řekla mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

V dlouhodobějším porovnání je nynější návštěvnost památek v Královéhradeckém kraji nadále výrazně vyšší, než byla před sedmi lety. V letech 2011 až 2014 se roční návštěvnost státních památek v kraji pohybovala na úrovni 200 tisíc lidí, od roku 2015 je trvale nad hranicí 300 tisíc.

V Královéhradeckém kraji vloni nejvíce návštěvníků opět zamířilo do barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku. Prohlédlo si jej 96 200 lidí, což bylo meziročně o 14 600 lidí méně. Hospital prošel v roce 2014 rozsáhlou opravou za 440 milionů korun. První rok po opravě si památku prohlédlo rekordních téměř 140 tisíc lidí. Od té doby návštěvnost Kuksu klesá. Stále je však výrazně nad stavem před rekonstrukcí, kdy na Kuks ročně zavítalo kolem 40 tisíc lidí.

Zámek Hrádek u Nechanic na Hradecku a zámek Náchod loni shodně zopakovaly návštěvnost na úrovni 40 tisíc lidí. Zámek Opočno na Rychnovsku vykázal pokles návštěvnosti o osm procent na 50 tisíc turistů.

Nárůst počtu návštěvníků o 13 procent na 78 tisíc lidí loni vykázal zámek Ratibořice s Babiččiným údolím na Náchodsku. Vrátil se tak téměř na úroveň návštěvností z let před rokem 2017. Předloni návštěvnost Ratibořic propadla kvůli opravám mlýnského náhonu a mlýna v Babiččině údolí a proto, že stěžejní akce na zámku tehdy doprovázel déšť.

Autoři | Foto www.hospital-kuks.cz

Štítky památky, turistika, 2018, Královéhradecký kraj, zámek, Národní památkový ústav, Sychrov, Kuks, oprava, zámek Ratibořice, Babiččino údolí, okres Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost státních památek na Hradecku vloni mírně klesla  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.