Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na východě Čech lyžovaly o víkendu tisíce lidí

Lyžařská střediska v Královéhradeckém a Pardubickém kraji o víkendu zaplnily tisíce lidí. Na východě Čech se lyžuje v Krkonoších, Orlických horách, na Českomoravské vysočině i v podhůří. Zatímco podmínky pro lyžování vylepšilo v uplynulých dnech sněžení, hlavně v Krkonoších se někde potýkaly se silným větrem. Na sjezdovkách je od 30 do 80 centimetrů technického a přírodního sněhu.

SkiResort Černá hora - Pec, který nabízí 42 kilometrů sjezdovek, navštívilo o víkendu více než 17.000 lyžařů. V provozu je všech pět areálů SkiResortu. "Za posledních pět dní v Krkonoších napadlo až 30 centimetrů nového sněhu. Lyžařské podmínky jsou tak ideální. Zejména ve všední dny jsou sjezdovky volné, a tak se vyplatí vyrazit na lyže," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Pro běžkaře SkiResort upravuje 40 kilometrů tras v okolí Černé hory a Pece pod Sněžkou. Denně je v provozu večerní lyžování.

Více než 15.000 lyžařů o víkendu zamířilo do Špindlerova Mlýna, tam mají k dispozici přes 20 kilometrů upravených sjezdovek, na kterých leží od 60 do 80 centimetrů sněhu. Dnes dopoledne tam kvůli silnému větru museli na čas omezit provoz některých lanovek. "Celkově jsou ale podmínky pro lyžování dobré," řekl vedoucí skiareálu René Hroneš.

Během posledních tří dnů se podle něj ve Špindlu vystřídalo snad všechno možné počasí. "V pátek jsme se probudili do jasného rána, postupně začalo hustě sněžit a vydrželo to celý den. V sobotu sněžilo hlavně v horních partiích, na dojezdech padal déšť se sněhem. V neděli dopoledne jsme měli problémy se silným větrem," napsal v SMS zprávě Hroneš. V následujících dnech by chtěli otevřít zbývající sjezdovky. Když jsou v provozu všechny, mohou lyžaři ve Špindlerově Mlýně využít okolo 25 kilometrů sjezdovek.

V Krkonoších se lyžuje také v areálu SKIMU v Horní Malé Úpě, v Herlíkovicích nebo v Mladých Bukách. Zájem o lyžování hlásí v hradeckém kraji i skiareály v Orlických horách.

V Pardubickém kraji zamířili lyžaři především do skiareálu v Dolní Moravě, na Bukové hoře na Orlickoústecku a stranou zájmu nezůstaly ani menší, například v Hlinsku na Chrudimsku.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, který je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. Důvodem je vydatné sněžení, silný vítr a střídání teplot v posledních dnech. Horská služba v Krkonoších nedoporučuje kvůli větru a snížené viditelnosti hřebenové túry, tam leží přes metr sněhu. V nejvyšších partiích Orlických hor je okolo půl metru sněhu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rekreace, počasí, hory, Královéhradecký, Pardubický, Česko, Krkonoše, sjezdovka, vichřice, lyžování, Orlické hory, Černá hora, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Českomoravská vrchovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na východě Čech lyžovaly o víkendu tisíce lidí  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.