Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nedostatek vody v Královéhradeckém kraji trápí hlavně menší obce

Desítky obcí po celém Královéhradeckém kraji postihl nedostatek vody. Největší problémy jsou na Trutnovsku a Jičínsku, řekl Dan Lechmann z tiskového oddělení hejtmanství. Problémy jsou hlavně v menších lokalitách bez veřejného vodovodu nebo s místními veřejnými vodovody s mělkými vodními zdroji. "S nedostatkem vody se potýkalo přibližně 70 až 80 obcí. Míra intenzity dopadů sucha v obcích je však různá," řekl Lechmann.

Nedostatek pitné vody v kraji zatím podle radního kraje pro zemědělství a životní prostředí Karla Klímy (KDU-ČSL) nevykazuje krizový stav a má lokální charakter. „Provozovatelé vodojemů v tuto chvíli zvládají nezbytné zásobování pitnou vodou v mezích své odpovědnosti," řekl Klíma.

Výhodou regionu je to, že velká část obcí Královéhradeckého kraje je napojena na Vodárenskou soustavu Východní Čechy nebo jsou součástí skupinových vodovodů. „U takových obcí jsou prozatím dopady sucha minimální," řekl Lechmann.

Kvůli dlouhodobému suchu v regionu stoupá spotřeba vody z vodovodní soustavy. Vyšší spotřeba je dána také klesající vydatností domovních studní, a lidé tak více používají vodu z veřejného vodovodu. To vede k tomu, že vodohospodáři nejen v létě místy odběr vody regulují. Omezení odběru z vodních toků stále platí v Kostelci nad Orlicí, Rychnově nad Kněžnou, v Novém Městě nad Metují a Dobrušce.

Královéhradecký kraj pracuje na aktualizaci Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací a monitoruje jednotlivé obce i z pohledu nedostatku pitné vody. Podrobné informace by měl mít kraj na jaře příštího roku. „Kraj po novém roce vyhodnotí rok 2018, protože je významný v tom, že ukáže na konkrétní nedostatky. V mnoha případech jde stále o zanedbanou péči o malé vodárenské soustavy, o které se starají samy obce. V dubnu bychom mohli vědět, jak dotčené obce budou reagovat na úpravy svých vodovodních řadů," uvedl Klíma.

Řešení problémů souvisejících se suchem není pode něj v centrálním nařizování a zakazování odběrů vody, ale v zodpovědnosti odběratelů za šetrné čerpání přírodních zdrojů.

Z dat Českého hydrometeorologického ústavu pro období 2014 až 2018 vyplývá, že nejvíce srážek v ČR chybí v Královéhradeckém kraji, a to 93 procent průměrného ročního úhrnu srážek. Hydrologické sucho panuje letos dlouhodobě na většině stanic v ČR, které měří průtoky na řekách. O extrémním suchu se dá podle vědeckého projektu InterSucho aktuálně hovořit na třetině území republiky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, voda, sucho, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Karel Klíma, pitná voda, okres Trutnov, okres Jičín, KDU-ČSL, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Východní Čechy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek vody v Královéhradeckém kraji trápí hlavně menší obce  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.