Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vlekaři v hradeckém kraji začali zasněžovat sjezdovky, vodou šetří

Všechna hlavní lyžařská střediska v Krkonoších a Orlických horách začala o víkendu a dnes zasněžovat sjezdovky. Díky teplotám pod bodem mrazu začala výroba technického sněhu ve Špindlerově Mlýně, na Černé hoře u Janských Lázní, v Peci pod Sněžkou, Horní Malé Úpě, v Deštném a v Říčkách v Orlických horách. Kvůli letošnímu suchému počasí je však vody v potocích a řekách výrazně méně než v jiných letech. Vlekaři proto musejí s vodou šetřit a dávat pozor na dodržování úřady vydaných limitů pro čerpání vody.

„Vody je letos méně. Musíme s ní proto nakládat opatrně a vše koordinovat s příslušnými úřady," řekl dnes ředitel Skicentra v Deštném v Orlických horách Petr Prouza. Skicentrum Deštné odebírá vodu na zasněžování z řeky Bělá. V noci na dnešek s ní deštenští vlekaři začali zasněžovat sjezdovku u čtyřsedačkové lanovky. „Kdy by se mohlo začít lyžovat, si netroufáme odhadnout. Cílem je pro nás otevřít na vánoční svátky," řekl Prouza.

SkiResort Černá hora - Pec využívá v areálu na Černé hoře pro zasněžování vodu ze dvou akumulačních nádrží, v Peci pod Sněžkou jsou zdrojem vody místní potoky. „Podmínky pro odběr povrchové vody máme stanoven v rozhodnutích vodoprávních úřadů," uvedla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Dodala, že zahájení letošní lyžařské sezony se bude odvíjet od vývoje teplot a přírodního sněžení. Zatím si SkiResort žádný termín nestanovil.

Právě na Černé hoře začíná sezona v Krkonoších nejdříve, loni to bylo 17. listopadu. Dosavadním rekordem je zahájení lyžování na vrcholu Černé hory již 17. října v roce 2009. „V rámci provozu SkiResortu je standardní zahájení sezony kolem 25. až 27. listopadu nebo první týden v prosinci," uvedla Plchová. Dřívější zahájení provozu se podle ní odehraje v průměru jednou za pět až šest let.

Příchodu mrazivého počasí využil k zahájení zasněžování i Skiareál Špindlerův Mlýn, který vodu na zasněžování čerpá z Labe a částečně z přehrady Labská. Zahájení sezony Špindlerovští naplánovali na 8. prosince.

Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku Radka Drahného je nyní vody v potocích a řekách málo a do jara se situace nezlepší. Vlekaři tak musejí s vodou šetřit a dodržovat limity pro čerpání vody. Ty jsou vodoprávními úřady stanoveny tak, aby byl stále udržen průtok umožňující zachování života ve vodním toku. Plošný ani jiný zákaz čerpání vody v Krkonoších podle Drahného vydán nebyl. Ani se neměnily v minulosti stanovené limity pro čerpání vody.

V minulosti v hradeckém kraji limity pro čerpání vody nedodržel například tehdejší provozovatel krkonošského areálu ve Velké Úpě. Firma v lednu a prosinci 2014 při zasněžování odebrala z řeky Úpy více vody, než měla povolené. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) jí za to uložila pokutu 155 170 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Královéhradecký kraj, sjezdovka, Černá hora, Orlické hory, potok, Krkonoše, Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn, Janské Lázně, Říčka (přítok Litavy)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři v hradeckém kraji začali zasněžovat sjezdovky, vodou šetří  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.