Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2018: Složitá vyjednávání pokračují, koalice stále nevznikla

, aktualizováno 10. října 2018, 11:09

Hradec Králové je pravděpodobně zase o kousek blíže koaliční dohodě. Na stole jsou v současnosti dvě možnosti. Dost možná do primátorského křesla ale neusedne ani jeden z lídrů dvou stran, kterým dali voliči největší mandát.

Letošní komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO 2011, následované HDK a ODS. Právě Občanská demokratická strana, která získala 5 mandátů je pro sestavení koalice klíčová. Vítězné hnutí dokonce nabídlo občanským demokratům funkci primátora. ODS si může i sama zvolit, kdo jím bude. Případná koalice ANO, ODS, Koalice pro Hradec by tak měla těsnou většinu 19 mandátů. Kdyby přibyla ještě Změna pro Hradec a Zelení, bylo by mandátů 22.

Snahy o složení koalic ale nevzdává ani HDK. Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink řekl České televizi, že je ochotný vzdát se ambicí stát znovu v čele města. Tím by vyhověl Pirátům a Zeleným, kteří Finka v čele města nechtějí. Za tohoto předpokladu by mohla vzniknout koalice HDK, ODS, Piráti, Koalice pro Hradec, Změna pro Hradec a Zelení, která by čítala 23 mandátů. Záleží na Pirátech a Zelených.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby 2018, komunální volby, Hradec Králové, Česká republika, koalice, ODS, Hudební divadlo Karlín, ANO 2011, Zdeněk Fink, Česká pirátská strana, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Složitá vyjednávání pokračují, koalice stále nevznikla  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.