Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2018: Vyjednávání pokračují, na programu jsou další schůzky

, aktualizováno 9. října 2018, 9:25

Povolební vyjednávání v Hradci Králové stále pokračují. Koaliční spolupráce zatím dohodnuta nebyla. V letošních komunálních volbách se o přízeň voličů ucházelo třináct politických stran, hnutí a uskupení, ze kterých hradečtí vybrali svých třicet sedm zastupitelů. Vyhrálo ANO 2011, následované HDK a ODS. Nutnou pětiprocentní hranici překročilo sedm subjektů.

Lídr HDK a dosavadní primátor Zdeněk Fink po volbách vyloučil koalici s hnutím ANO, stejné rozhodnutí deklarovali i Piráti. Ve hře jsou tak víceméně dvě možnosti: 

  • ANO, ODS, Koalice pro Hradec, Změna pro Hradec a Zelení - 22 mandátů
  • HDK, ODS, Piráti, Koalice pro Hradec - 20 mandátů

Preferenční hlasy v komunálních volbách

Do sedmatřicetičlenného zastupitelstva Hradce Králové se deset lidí dostalo díky preferenčním hlasům voličů. Největší skok ze 14. místa na třetí udělal na kandidátce Hradeckého demokratického klubu (HDK) fotbalový trenér Ladislav Škorpil. Zastupitelstvo se také značně obmění, protože 20 zastupitelů bude nových, 17 bude pokračovat i v nadcházejícím funkčním období. 

Nejvíce voliči zahýbali s kandidátkou ODS, kde z pěti zastupitelů postoupili do zastupitelstva na preference tři lidé. Ze sedmého místa na první vynesly hlasy voličů bývalého místopředsedu Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka. Z desátého místa postoupil dosavadní zastupitel Martin Soukup a z osmého místa se do zastupitelstva za ODS dostal vysokoškolský pedagog a bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek.

Z kandidátky KSČM voliči preferencemi posunuli do zastupitelstva z pátého a šestého místa dlouholeté zastupitele Lubomíra Štěpána a Aloise Havrdu. Komunisté získali celkem tři mandáty.

Také z kandidátky Koalice pro Hradec, kterou tvoří KDU-ČSL a nestraníci, se do zastupitelstva díky preferencím dostali dva kandidáti. Z šestého místa ředitel biskupského gymnázia Jiří Vojáček a ze čtvrtého místa lékař Jan Čáp.

Z osmého místa se do zastupitelstva dostal na kandidátce Změny pro Hradec středoškolský učitel Ivo Králíček. Voliči Pirátů preferencemi poslali mezi hradecké zastupitele z osmého místa vysokoškolského pedagoga a bývalého prorektora Univerzity Hradec Králové Pavla Vacka.

Nejvíce nových tváří v zastupitelstvu bude mít hnutí ANO. Z jedenácti zastupitelů ANO bude šest nových. Piráti jsou v zastupitelstvu poprvé a získali pět mandátů. Mezi zastupiteli jsou i dva poslanci, a to lékaři Eva Matyášová a Jiří Mašek (oba ANO).

V novém zastupitelstvu již nezasednou dosavadní náměstci primátora Jindřich Vedlich (Slušná politika a Hradečtí patrioti) a Milan Jaroš (ČSSD). Jejich strany se do zastupitelstva nedostaly. V zastupitelstvu nebudou dál zasedat ani hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, jehož TOP 09 se do hradeckého zastupitelstva také nedostala.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky volby 2018, komunální volby, Hradec Králové, Česká republika, ANO 2011, ODS, Hradecký demokratický klub, Česká pirátská strana, Zdeněk Fink, ČSSD, Ladislav Škorpil, Evropský parlament, Oldřich Vlasák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2018: Vyjednávání pokračují, na programu jsou další schůzky  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.