Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Česká reprezentace na hradeckém mistrovství světa v karate získala deset medailí

Uplynulý víkend byl v Hradci Králové ve znamení Mistrovství světa v karate SKIF 2019. Organizátoři šampionátu mohou být s jeho průběhem spokojeni. Kromě vysoké návštěvnosti se dařilo české reprezentaci, která ziskem deseti medailí vyrovnala medailovou bilanci z posledního evropského šampionátu.

Na sobotním slavnostním nástupu došlo k zápisu do České knihy rekordů, kdy na ploše hradecké ČPP Arény 1 359 karatistů současně cvičilo kata za mír.

„Pro Královéhradecký kraj se jednalo o jeden z vrcholů sportovních událostí letošního roku a věřím, že si ho všichni užili. Organizátoři světového šampionátu nastavili v jeho úrovni laťku hodně vysoko. Mistrovství světa v karate SKIF 2019 kraj podpořil částkou 600 tisíc korun,“ řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství, kultury a sportu.

Tři zlata

Česká vlajka vystoupala na nejvyšší stožár třikrát. Zlatou medaili vybojovala v juniorské disciplíně kumite Kristýna Vavrušková. Ve stejné disciplíně v kategorii do dvaceti let triumfovala Anna Kašparová. Kumite se stalo na světovém šampionátu zlatou disciplínou také pro Jiřího Hrabala, který zvítězil v kategorii mužů nad 65 let. Stříbrnou sbírku medailí rozšířil v individuálním závodě kumite mužů do 20 let Oliver Simon. Stříbrný byl také tým juniorek v disciplíně kata.

Nejmladším českým medailistou z domácího šampionátu se stal Dominik Trubianský, jenž získal bronz v disciplíně kata do 12 let. Stejnou medaili z individuálního závodu vybojovali také Barbora Kratochvílová, Kateřina Hurdálková a Elemír Kubini. Bronzový úspěch v týmové soutěži na závěr šampionátu přidal Kumite tým Masters.



Nejstarším závodníkem turnaje byl Portugalec Manuel Braga Lino, kterému je 84 let. Nejmladšímu karatistovi Ondřeji Sobkovi z Olomouce bude 9 let, stejně jako nejmladší závodnici šampionátu Kateřině Guzkové z Hradce Králové.

„S proběhlým šampionátem můžeme být velice spokojení. Podle reakcí jednotlivých účastníků se podařilo úroveň šampionátu posunout i nad úroveň světových velmocí jako jsou Japonsko, Mexiko či Indonésie, což je pro celý organizační tým obrovským zadostiučiněním a zároveň motivací pro pořádání významných podniků v dalších letech. Spokojenost panuje i ve sportovní oblasti, kdy naši reprezentanti vybojovali celkem deset cenných kovů a vyrovnali tak medailovou bilanci z posledního evropského šampionátu,“ řekl ředitel světového šampionátu v karate SKIF 2019 Kamil Guzek.

Česká reprezentace se po zisku třech zlatých, dvou stříbrných a pěti bronzových medailí umístila na osmém místě v medailovém pořadí světového šampionátu. Na čerstvé úspěchy mohou čeští sportovci navázat na evropském šampionátu, který se koná příští rok v Nizozemsku. Další mistrovství světa bude v roce 2022 pořádat Japonsko.

Tisková zpráva | Foto Královéhradecký kraj

Štítky karate, mistrovství světa, hradec, Hradec Králové, Japonsko, Muzeum rekordů a kuriozit, Martina Berdychová, Anna Kašparová, Královéhradecký kraj, Oliver Simon, Mexiko

Česká reprezentace na hradeckém mistrovství světa v karate získala deset medailí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.