Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kouč Martinec: Ambice Hradce jsou jiné, bude to chtít trpělivost

Nejdříve Tomáš Martinec za rodný Hradec Králové hrál, od sezony 2012/13 působil v klubu u mládeže a na manažerských postech, v posledních letech byl asistentem trenéra. Nadcházející ročník bude pro čtyřiačtyřicetiletého bývalého útočníka přelomový - Mountfield povede do extraligových bojů poprvé jako hlavní kouč A-týmu. A tuší, že jeho pozice nebude vůbec jednoduchá.

Zatímco v minulé sezoně hlásil klub jako jasně vytyčenou metu mistrovský titul, nyní jsou cíle o něco skromnější. „Ambice budou úplně jiné. Vloni se podařilo postavit skvělý tým, teprve uvidíme, jaký bude letos. Zapracovat mladé hráče bude chvíli trvat. A bude to chtít trpělivost,“ řekl Martinec novinářům.

Přiznal, že ho šance velet střídačce příjemně překvapila. „Po minulé sezoně jsem to nečekal,“ přiznal muž, který má na kontě více než pět stovek extraligových startů.

Martinec byl totiž členem realizačního týmu, který měl Mountfield dotlačit až k mistrovskému titulu. Klub vynaložil velké prostředky, v kádru měl oslnivá jména: Jaroslava Bednáře, Petra Koukala, Radka Smoleňáka, Dominika Graňáka a další. Přesto vypadl v semifinále play off, když nestačil na Třinec. Proto skončil hlavní kouč Václav Sýkora.

Jeho nástupcem se stal právě Martinec, dosud asistent a také šéf mládeže ve východočeském klubu. Hlavním trenérem extraligového mužstva je poprvé v kariéře.

„Kvůli tomu, že jsem měl po většinu hráčské kariéry zdravotní problémy, nikdy jsem nevěděl, kdy budu muset skončit. I když jsem se to pořád snažil oddalovat, tak jsem se připravoval a studoval licence: 'céčko', 'béčko', začal jsem trénovat děti... Sledoval jsem i svoje trenéry, dělal jsem si poznámky o trénincích. Jakmile jsem skončil, hned jsem si udělal nejvyšší licenci,“ popsal Martinec, jak se vyvíjela jeho trenérská kariéra.

Vedení ukázalo právě na něho, protože chce jít novou cestou. Zaměřit se především na odchovance, ne na velká a drahá jména. „Tým se hodně omladil. Je tu snaha zapracovat vlastní odchovance, vychovat si vlastní hráče, jimiž by se každý rok mohlo mužstvo obměnit a nemuseli jsme nakupovat drahé hráče,“ potvrdil Martinec.

Ví, že kvůli tomu se bude muset změnit i herní styl týmu. V minulých sezonách spoléhal na nejlepší přesilovky v lize, genialitu šéfa Bednáře i na šikovnost dalších ostřílených borců. Před brankovištěm operoval nepřekonatelný Bedřich Köhler, který odešel do Brna, pomáhali i matadoři Jiří Šimánek či René Vydarený. Ti jsou všichni pryč. Stejně jako brankářská jednička Patrik Rybár. Mladý Slovák zkusí zabojovat o životní šanci v zámořské NHL, kde podepsal smlouvu s Detroitem.

„Mužstvo hraje takový hokej, jaké má hráče. V poslední sezoně jsme měli nejstarší hráče v lize a tomu byl náš hokej uzpůsobený. Bude to velká změna, chceme hrát bruslivější a aktivnější hokej,“ nastínil Martinec.

První přípravný zápas odehrají 2. srpna v Přerově. Poté už přijde na řadu domácí Mountfield Cup. Na silně obsazeném turnaji narazí na velké rivaly Pardubice a Spartu, ale také švýcarský Davos. „Nepůjdeme za každou cenu za výhrou, už tam ale budeme chtít vidět nějakou tvář týmu,“ řekl Martinec.

Autoři | Foto Mountfield HK

Štítky hokej, Mountfield HK, trenér, extraliga, Tomáš Martinec, Mountfield Hradec Králové, kariéra, Jaroslav Bednář, National Hockey League, Detroit Red Wings, HC Kometa Brno, HC Sparta Praha, HC Oceláři Třinec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kouč Martinec: Ambice Hradce jsou jiné, bude to chtít trpělivost  |  Hokej  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.