Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hokejisty Hradce posílili útočníci Smoleňák a Lessio

Hokejový útočník Radek Smoleňák se po měsíci stráveném ve švýcarském celku Rapperswil-Jona vrací do extraligového Hradce Králové. Novou posilou Mountfieldu se stal také kanadský útočník Lucas Lessio, který od začátku sezony působil v IFK Helsinky a má na kontě i 41 zápasů v NHL za Arizonu a Montreal.

Smoleňák se dohodl s Hradcem Králové v druhé polovině září na působení s možností odchodu na jiného angažmá a na začátku října odešel do Švýcarska. Tam na zkoušce kontrakt do konce ročníku nezískal a nyní se Mountfieldu upsal na dva roky s opcí, nyní již bez klauzule o uvolnění do zahraniční.

„Oba hráči přicházejí s cílem pozvednutí naší produktivity, která nás poslední dobou trápí. Zejména Radek by nám měl pomoci okamžitě, je zkušený, nejde do neznámého prostředí a zná kluky, proto na něho hodně spoléháme,“ uvedl v tiskové zprávě generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček.

Jednatřicetiletý Smoleňák v této sezoně už sehrál za Hradec Králové šest utkání a připsal si tři asistence. V Rapperswilu kladenský odchovanec stihl sedm utkání a zaznamenal gól a přihrávku.

Do Hradce přišel Smoleňák loni v prosinci ze Slovanu Bratislava z KHL a do konce sezony kvůli zranění odehrál sehrál jen 25 duelů včetně play off a připsal si 16 bodů (11+5). V extralize předtím působil jen v ročníku 2010/11, kdy hrál za Spartu a Kladno. V domácí nejvyšší soutěži nasbíral v 94 duelech 42 bodů (30+12).

Za sebou má dlouholeté působení v zahraničí. Na kontě má i sedm startů v NHL za Tampu Bay a Chicago ze sezon 2008/09 a 2009/10. Jinak nastupoval na farmách. V roce 2010 se vrátil do Evropy a po působení ve Spartě a hostování v Kladně se vydal na další štace v cizině. Ve Finsku oblékal dresy Ässätu Pori, Pelicans Lahti a TPS Turku, ve Švédsku nastupoval za Timru a MODO Hockey a v KHL za Nižnij Novgorod, Chanty-Mansijsk, Záhřeb a Slovan Bratislava.

Účastník domácího mistrovství světa v Praze z roku 2015 má na kontě 27 utkání v české reprezentaci, v kterých vstřelil dvě branky. Na reprezentačním dresu nosil i kapitánské céčko.

Pětadvacetiletý Lessio ve finské lize v dresu IFK Helsinky zaznamenal v 16 duelech šest gólů a pět asistencí. „Lucas je rychlostní a silový hráč, přímočarý útočník,“ uvedl sportovní manažer Hradce Králové Jaroslav Bednář.

Lessio zamířil do Evropy před sezonou 2016/17 a hrál v KHL za Medveščak Záhřeb, Dinamo Riga i Kunlun a krátce i ve Švédsku za Örebro. V KHL nasbíral v celkem 82 duelech 34 bodů (20+14). V NHL jej draftoval v roce 2011 ve druhém kole na 56. pozici Phoenix. Při působení v klubu z Arizony a následně v Montrealu nastupoval převážně na farmách v AHL. V NHL ve 41 duelech dal tři góly a na čtyři přihrál.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Sport, hokej, extraliga, Hradec Králové, Smoleňák, Lessio, Radek Smoleňák, Lucas Lessio, Mountfield Hradec Králové, National Hockey League, Montreal Canadiens, Arizona Coyotes, IFK Helsinky, Kontinentální hokejová liga, HC Sparta Praha, HC Slovan Bratisla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejisty Hradce posílili útočníci Smoleňák a Lessio  |  Hokej  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.