Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Hradec vypíše už třetí tendr na stavbu fotbalového stadionu. Podle opozice se jen ztratil čas

Zastupitelé Hradce Králové schválili vypsání v pořadí třetí soutěže na firmu pro výstavbu fotbalového stadionu. Maximální cenu stanovili na 740 milionů korun včetně DPH. Tendr by město chtělo oficiálně vypsat v červenci, stavba by mohla začít příští rok. Více než 15 let připravovaný stadion má být na místě nevyhovujícího a polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1960. Stavba bude největší investicí města za poslední léta. Na stadionu má zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, který bude muset po dobu přestavby hrát jinde.

Opoziční zastupitel Aleš Dohnal (Piráti) vyjádřil nad projektem pochybnosti. „Za půl roku to spadne pod stůl. Nikdo se (za tuto cenu) nepřihlásí. Projekt soutěžený na cenu neukočírujeme," řekl. Podle Pavlíny Springerové z opozičního Hradeckého demokratického klubu město zrušením druhého tendru ztratilo osm měsíců a stadion proti původním plánům levnější ani rychlejší nebude. Zastupitel Jiří Langer (ANO) jí oponoval, že koalice se snaží zabránit tomu, aby město přišlo ke škodě.

Dva tendry zrušené

Loni město na stadion vypsalo dva tendry, ale oba zrušilo. Po zrušení posledního tendru loni v listopadu nechalo nové vedení města tvořené koalicí ANO, ODS a Změny pro Hradec zpracovat dva posudky na posouzení projektu, ceny stavby a přepočet nosné konstrukce. Posudky podle náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS) ukázaly podcenění finanční stránky a závažné nedostatky v dokumentaci. Dokumentaci projektant v rámci reklamace následně přepracoval.

Oproti minulým plánům město počítá s tím, že stadion postaví najednou, ne po etapách. Podle Bláhy to vyjde levněji. Stavební firmu by město chtělo vybrat do konce letošního roku tak, aby na jaře 2020 mohla začít stavět. Pro fotbalisty to znamená, že celý rok 2020 a jaro 2021 by hráli jinde. Bláha míní, že utkání by klub mohl hrát například na hradeckém hřišti Bavlna, v Chrudimi či Pardubicích.

Vyčleněné peníze

Zastupitelé také schválili vyčlenění 740 milionů korun do rozpočtu města a rozpočtového výhledu na stavbu stadionu. Poslední tendr na dvě tribuny a trávník měl stanovenou cenu asi 480 milionů. V ceně 740 milionů korun včetně DPH je zahrnut celý stadion se čtyřmi tribunami a trávníkem a je v ní započítáno i zhruba sedmdesátimilionové navýšení z titulu růstu cen stavebních prací v posledních letech.

Stadion bude město podle náměstkyně primátora pro ekonomiku Moniky Štayrové (ANO) platit z vlastních zdrojů, úvěr si brát nehodlá. Město se podle ní bude snažit na stavbu získat dotaci od státu.

Nový stadion

Stadion by měl být pro 10 tisíc diváků. Zachováno u něj zůstane i typické osvětlení čtyřmi takzvanými lízátky, i když v modernizované podobě. Na podzim 2017 město nechalo zbořit západní tribunu, po níž zbyl jen hliněný val. Z nynějšího stadionu zůstane pouze objekt východní tribuny, který bude sloužit jako zázemí pro potřeby tréninkových hřišť.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky fotbal, stadion, Hradec Králové, stavba, tendr, FC Hradec Králové, ANO 2011, projekt, Jiří Bláha, Česká pirátská strana, ODS, Pavlína Springerová, Hradecký demokratický klub, Jiří Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec vypíše už třetí tendr na stavbu fotbalového stadionu. Podle opozice se jen ztratil čas  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.