Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vždycky jsem chtěl být pilot, natáčení filmu Narušitel bylo splněním snu, říká herec Jiří Dvořák

Silný a napínavý příběh českého leteckého esa, jeho kamarádů i bezbřehou lásku k létání přináší do kin film Narušitel. Jednu z hlavních rolí ve snímku připomínajícím život armádních letců socialistického Československa si zahrál také Jiří Dvořák, kterého na premiéře filmu v pražském Kině Lucerna vyzpovídala redakce Drbny.

Jaká byla vaše role ve filmu a jak jste se do ní vžíval?
Byla to role zkušeného pilota, který učí mladého kluka. Snažil jsem se mu vštípit nějaké základní etické normy.

Jaké je podle vás poslání filmu?
Nevím, jestli slovo poslání není silné, ale myslím si, že by měl lidem připomenout, aby nezapomínali na to, co bylo. Mohou se z něho například poučit, co bylo a nikdo nechce, aby se opakovalo.

PSALI JSME: Film Narušitel se chystá do kin, na premiéru přišly největší hvězdy českého hereckého nebe

Jaká specifika mělo natáčení tohoto filmu. Režisér David Balda je velmi mladý, jak se vám s ním spolupracovalo?
Specifika to určitě mělo. Vzhledem k tomu, jak je ten kluk mladý, tak jsou ty zkušenosti menší. Hrozně mě ale bavilo, jak je do toho David zapálený. Je to filmař srdcem i duší a proto mu hrozně přeji, aby mohl točit dál. Takhle zapálených lidí jsem za svůj život moc nepotkal. 

Kývl jste na svou roli právě i proto?
Ano. Cítil jsem, jakou energii ten kluk má. To téma je navíc velmi zajímavé a proto jsem ani neváhal, jestli bych měl nabídku přijmout nebo ne. Přečetl jsem si scénář a líbilo se mi to, takže jsem neměl důvod odmítnout.

Myslíte, že se nám tu rodí nová režisérská naděje českého filmu?
To uvidíme, ale hrozně moc bych mu to přál. Je to jeho celoživotní sen. Rozhodně mu v tom budu držet palce.

Řada záběru se natáčela ve vzduchu. Přišel nějaký krizový nebo jinak emotivní zážitek?
Vždycky jsem chtěl být pilot, proto pro mě bylo úžasným zážitkem, když mi letadlo na chvíli půjčili. To mě velmi bavilo a bylo to skutečně emotivní. Takové prostředí mi je příjemné.

FILM NARUŠITEL
Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let. Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko, než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on.

A krizový moment? Některé věci trvaly déle než u normálního točení. Někdy jsem taky říkal: "Tohle nemůžeš použít, Davide." To už nejde dát světelně dohromady právě kvůli tomu, jak to trvalo dlouho. Ale to je tak jediný, co jsem k tomu řekl. Že bychom se hádali nebo neshodli, to ne. Já jsem byl spíš pozorovatel – čekatel.

Takže natáčení filmu o životě pilota pro vás bylo naopak splněným snem?
Je to tak. Sedl jsem si do pár letadel a vždycky to pro mě byl zážitek.

Film přichází do kin, dopřejete si teď odpočinek nebo máte tak nadupaný diář, že není na dovolenou prostor?
Diář je vždycky nadupaný. Teď jsem si dopřál ten luxus, že jsem si odjel na čtrnáct dní na dovolenou do indického oceánu, což bylo velmi příjemné. Teď čekám, co přijde. Nabídky nějaké jsou, takže se musím rozhodnout.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky film, Narušitel, David Balda, režisér, premiéra, Jiří Dvořák, kino, Komunistické Československo, Kino Lucerna, herec, Royal Air Force, Indický oceán

Vždycky jsem chtěl být pilot, natáčení filmu Narušitel bylo splněním snu, říká herec Jiří Dvořák  |  Život a styl  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.