Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zdenko Frťala: S kádrem na startu přípravy jsem spokojený

Trenér Votroků Zdenko Frťala je s kádrem na startu dlouhého období tréninků spokojený. „Po hráčích ale budu chtít, aby od začátku ukazovali maximální úsilí, aby se dostali do užšího kádru nebo základní sestavy. Každý je svého štěstí strůjcem,“ usmívá se hradecký trenér.

Jak dopadly fyzické testy v úvodu přípravy?

Konkrétní výstupy nám dorazí tenhle týden. Zatím máme jen informace z toho, co jsme viděli na vlastní oči, a myslím, že kluci dovolenou využili tak, aby přišli připravení. Individuální plány plnili.

Jak jste spokojený s kádrem, který se sešel na začátku přípravy?

Spokojený určitě jsem. Povedlo se nám udělat jednoho hráče, kterého jsme chtěli, další je na dobré cestě. Jsou zkušení druholigoví a mají ligové parametry. Konkurence i kvalita se tedy zvýšila.

Michal Leibl přišel už před Vánoci, vy ho dobře znáte z Teplic. Čím nám pomůže?

Znám ho deset let, už v Teplicích se o něm mluvilo jako o ligovém fotbalistovi. Michal si prošel určitým nepříjemným obdobím a věřím, že i jeho životní zkušenosti ho poučily. Dva roky odváděl nadstandardní výkony v Ústí, to byl důvod, proč jsme se pro něj rozhodli.

Sám říkal, že se těší na souboj o místo s Ottou Urmou, s nímž se potkávali v Teplicích. Těšíte se taky?

V mém pohledu to ani nemusí být souboj o místo, může se stát, že budou hrát oba. Umím si to představit. Michal odehrál devadesát procent utkání v Ústí v obraně, ale jeho fotbalové schopnosti ho opravňují k tomu, že pro nás může být použitelný na více postech.

Připravuje se s námi Jiří Kateřiňák, hráč Mladé Boleslavi, jehož příchod se řeší. Jak byste charakterizoval jeho?

Jirku znám tři roky z druhé ligy – ať už z Třince, nebo z Ústí. Jeho výkonnost stoupala zápas od zápasu, myslím, že sám sobě chce dokázat, že na ligu má. Že z něj jednou může být špílmachr, kterého hledá téměř každý profesionální tým. Je kreativní, konstruktivní, výborně zahrává standardní situace. V tom je velkým posílením. Navíc pochází z okolí Hradce, vztah ke klubu v něm určitě je.

Jak je to důležité?

Stoprocentně to je důležité. Jít do úplně cizího prostředí je pro každého hráče těžké, Jirka se v podstatě vrací do domácího. Odchovanec to není, ale z rozhovorů s ním jsem vycítil, že se na tohle angažmá hodně těší.

Z hostování se vrací Jakub Šípek a Patrik Vízek. S čím jdou do přípravy?

Kubu Šípka jsme detailně sledovali, protože hrál tady za rohem v Chrudimi. I když nenastupoval v základní sestavě, z rozhovorů s ním jsem poznal, že si srovnal priority a hostování mu ukázalo, že se musí v každém týmu o své místo poprat. Určitě to pro něj bylo povzbuzující a poučné. Splnilo to záměr.

Se stejným důvodem odchází na hostování do Vítkovic Jirka Miker, že?

Ano, to je totožný případ. Možná měl v podvědomí pocit, že nebyl využitý jeho potenciál. Vítkovice se o něj zajímaly už během podzimu, využili jsme toho a věříme, že tam dostane víc prostoru a za půl roku se vrátí se správně nastavenou hlavou.

Trochu jsme vynechali Patrika Vízka...

Víza je kvalitní gólman, to víme. Pokud jde o něj, reagovali jsme na to, že o Honzu Stejskala projevily zájem ligové kluby. V Boleslavi získá zkušenosti, nechtěli jsme mu v téhle šanci bránit.

Do přípravy jdou také dva hráči z dorostu, Jan Mahr a Filip Firbacher. Jaké mají vyhlídky?

Navázali jsme na to, s čím jsem do Hradce šel – že chceme zapracovávat mladé talentované hráče. Tihle dva jsou po Danovi Fiňkovi, Kubovi Martincovi a Robertu Juklovi, logickým dalším krokem. Mají před sebou budoucnost, nechci říkat, že velkou, ale jsou to talenti. Uvidíme, jak zvládnou přechod z mládeže do dospělého fotbalu, určitě musíme být opatrní. Nestavíme si žádné vzdušné zámky, ale byli bychom rádi, kdyby se prosadili. Taky zvýší konkurenci v kabině.

Na začátku přípravy máme zraněné hráče – Filipa Zorvana, Adama Vlkanovu, Martina Matouška a Michala Trávníčka. Jak to s nimi vypadá? Těm posledním dvěma ještě návrat potrvá, že?

Je to tak. Ti dva mají dlouhodobější zranění, ale jejich léčba zatím pokračuje bez větších komplikací. Filip Zorvan je po operaci zánártní kůstky a Adam Vlkanova má zranění na pár týdnů. Pak by měli být oba stoprocentně v pořádku. Mrzí nás to, ale k fotbalu to patří.

Přípravu jsme začali tréninky v posilovně a na hřišti. Co nás čeká v nejbližších dnech?

Taková druholigová klasika. Příprava je hodně dlouhá, ale ve středu už hrajeme první zápas Tipsport ligy, už budeme chtít po hráčích, aby v každém utkání odvedli maximum a o místo v užším kádru nebo v základní sestavě se poprali. Každý je svého štěstí strůjcem.

Zápas proti Příbrami přijde po dvou trénincích. Co od něj čekáte?

Určitě dostanou příležitost všichni nominovaní hráči. Chceme každý zápas vyhrát, tak se hodláme prezentovat. V úvodu budou všechny týmy pracovat s terény, s únavou, s nastavením hlavy... Hráčům jsem ale hned při prvním pohovoru v kabině řekl, že tyhle argumenty, že je něco bolí a tahá, neberu. To je součást přípravy. Věřím, že nebudou ukňouraní, protože to nemám rád. Příprava bude těžká, kdyby nebyla, bylo by něco špatně. Chceme mít v kádru fotbalisty s válečnickým srdcem, to je případ třeba právě Michala Leibla.

Tisková zpráva | Zdroj FC Hradec Králové

Štítky rozhovor, Zdenko Frťala, Votroci, sezóna, příprava, fotbal, trénink, Teplice, Adam Vlkanova, Patrik Vízek, Michal Leibl, Vítkovice, Tipsport liga, Michal Trávníček

Zdenko Frťala: S kádrem na startu přípravy jsem spokojený  |  Život a styl  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.