Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z osmého místa kandidátky se stát primátorem? To je téměř americký zázrak, říká nový "velitel" hradecké radnice Alexandr Hrabálek

Před měsícem voliči po celé republice rozhodli o tom, kdo usedne v městských zastupitelstvech. Dlouhá povolební vyjednávání jsou ve většině měst u konce, výjimkou není ani Hradec. Pod Bílou věží se kormidla ujala trojkoalice ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení a v čele města stanul bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS).

Co jste si říkal, když jste 6. října viděl, jak voliči rozdali karty?

Napřed jsem tomu nevěřil, protože já jsem byl na osmém místě jako nestraník. Byl jsem na chalupě, byli jsme s přáteli. Najednou mi začal chodit jeden telefonát za druhým, že jsem skončil na třetím místě. Nechtěl jsem tomu věřit.

Byl jste tím hodně zaskočený?

Byl jsem zaskočený. Hodně. Je pravda, že v těch předposledních volbách a v těch volbách v roce 2010 jsem vždycky poskočil hodně dopředu na základě preferenčních hlasů. V roce 2010 jsem šel z desátého na páté místo a skončil jako první náhradník. V roce 2014 jsem získal přes dva tisíce preferenčních hlasů, nicméně jsme se do zastupitelstva nedostali. Letos jsem si říkal, že jsem v paměti voličů ještě trošku zůstal, tak možná malá šance dostat se do zastupitelstva by byla, když mi voliči zachovají přízeň a dostanu potřebné preferenční hlasy. Že poskočím tak moc, to mě skutečně překvapilo.

Do funkce primátora jste nastoupil před pár dny, co jste zatím zvládl? Jaký byl začátek?

Náměstkyní primátora pro ekonomiku zastupitelé zvolili Moniku Štayrovou (ANO). Náměstkyní pro majetek se stala Věra Pourová (ANO), náměstkem pro investice, rozvoj a územní plán Jiří Bláha (ODS) a náměstkem pro školství, životní prostředí a sociální věci Martin Hanousek (Změna pro Hradec a Zelení). 

Začátek byl zvláštní, přišel jsem do kanceláře, kam jsem vždycky chodil jako návštěva. Najednou jsem zjistil, že ta kancelář je moje. Setkal jsem se tady s velmi příjemným personálem, moje asistentka je velmi příjemná a spolehlivá, to jsem poznal už teď. Navíc jsem na ni měl spoustu pozitivních hodnocení.

Byli jsme seznámeni s budovou a představeni jednotlivým vedoucím oddělení. Následující den to začalo, jedna návštěva za druhou. Primátorství je jednak politická funkce, ale je to také funkce společenská. Ty společenské záležitosti mě zatím, dá se říct, téměř pohlcují.

Léta jste byl děkanem na farmaceutické fakultě a stále jste s ní spjat. Jak bude vypadat vaše blízká budoucnost na akademické půdě?

Dohodl jsem se s panem děkanem, že si ponechám desetinový úvazek. Ponechám si k výuce jednu studijní skupinu, tu kterou jsem měl od začátku semestru, a dovedu ji do konce semestru. Občas bych si vzal asi nějakou přednášku. Ten úvazek chci, abych dokončil práci, kterou jsem začal. A abych se vůbec dostal do budovy a do počítačového systému.

Před novou koalicí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení stojí samozřejmě hodně úkolů. Co vy považujete za největší prioritu?

Já bych chtěl, abychom vycházeli jak s celým obrovským úřadem, tak s opozicí. Volební programy stran, které se dostaly do zastupitelstva, měly obrovské překryvy. Já bych chtěl, a proto nás lidé zvolili, aby se na té radnici něco udělalo a něco vzniklo pro Hradec. To slovo je zprofanované, ale aby se tady něco vybudovalo. Proto jsme dostali hlasy, ne proto, abychom se hádali na zastupitelstvu a vytvořili dva nesmiřitelné bloky koalice a opozice. My jsme připraveni dobré nápady od opozice přijímat. Nechceme se uzavřít do jakési slupky koalice bojující proti opozici, to bych považoval za prohru.

PSALI JSME: Do primátorského křesla usedl vysokoškolský pedagog Alexandr Hrabálek

Při složení koalice ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení se úplně prvně na post primátora počítalo s Monikou Štayrovou. Jak probíhala ta povolební vyjednávání? Jak se to stalo, že jste v čele města stanul vy?

Ona je to téměř neuvěřitelná historie. Když si představíte, že jsem byl nestraníkem na osmém místě a stal jsem se nakonec primátorem, to je téměř americký zázrak. ANO nakonec učinilo nabídku přímo ODS, že s námi půjde do koalice, a že bychom mohli postavit primátora. To jsme veřejně ocenili jako velmi velkorysou nabídku, jak se později ukázalo přímo státotvornou. Přidali se k nám Změna pro Hradec a Zelení a vytvořili jsme devatenáctičlenný tým, který už vůbec nemusel vyjednávat. Stačí to, ale je to hraniční většina. Nechali jsme si ještě trošku otevřená zadní vrátka, chtěli jsme přibrat ještě čtvrtého, a naši partneři o tom věděli, protože devatenáct hlasů je dost málo. Postupně jsme oslovili Koalici pro Hradec, Piráty a nabídli jsme samozřejmě vyjednávání i HDK.

S Hradeckým demokratickým klubem a dalšími jste ale už jednali předtím…

V opozici jsou HDK se sedmi mandáty, Piráti s pěti mandáty, Koalice pro Hradec se třemi křesly a KSČM také se třemi mandáty. 

Ta první vyjednávání byla s HDK, Koalicí pro Hradec a Piráty. Narazili jsme ale na to, že HDK se v podstatě pasovala do vedoucí role a vyslovila svoje požadavky na které buď přistoupíme nebo nepřistoupíme. Ta jednání byla od začátku velmi zvláštní, vůbec neodpovídala realitě, která vznikla po volbách. Na první schůzce Piráti řekli, že by chtěli primátora z ODS, Koalice pro Hradec řekla, že si to umí představit a ODS s tím souhlasila. Hradecký demokratický klub však řekl v žádném případě, primátora budeme mít my. V tomto duchu, bohužel, se odehrávala všechna další jednání.

Na sociálních sítích se objevila informace, že se na poslední chvíli ještě pokoušel vznik současné koalice dosavadní primátor a předseda HDK Zdeněk Fink zvrátit.

On se to nepokoušel zvrátit pan doktor Fink. Dva dny před volbou primátora a ještě den následující se to pokoušela zvrátit paní děkanka Springerová, která nám napsala dopis, abychom se vrátili k jednacímu stolu, který jsme, podle ní, svévolně opustili. My jsme jí odpověděli, že nás to těší, nicméně už jsme tři, že tu dohodu v žádném případě nemíníme porušit, že se nechceme zachovat jako nemorální lidé a navrhli jsme HDK přistoupení k nám třem. Dostal jsem další mail, že jsem to nepochopil. Že bychom mohli vyjednávat s HDK, že se k nám přidá Koalice pro Hradec a dál budeme jednat s Piráty. Velmi zdvořile jsem odpověděl, že mě to velmi mrzí, že jsme už tři a nabídl jsem znova přistoupení k nám. Dostal jsem mail, že oni za těchto okolností od jednání odstupují.

Proč nedopadlo jednání s Koalicí pro Hradec? Takhle máte nejtěsnější většinu, nesmí nikdo chybět.

To je přece povinnost zastupitele být na každém jednání, druhá otázka je, že nesmí nikdo z nás onemocnět. Máme ale tam lékaře, já jsem lékárník, tak to dokážeme zajistit (směje se). My jsme Koalici pro Hradec oslovili nejméně dvakrát, aby k nám přistoupili, oni řekli, že s námi už jednat nebudou. Poté jsme je už neoslovili.

Jakou roli v povolebním vyjednávání sehrál bývalý primátor Oldřich Vlasák? Nějakou dobu se o něm hovořilo, že by mohl zastávat pozici primátora.

Pan inženýr Vlasák je jedním z nejzkušenějších politiků v Hradci. Samozřejmě byl členem vyjednávacího týmu, nás vyjednávalo všech pět, kteří se dostali do zastupitelstva. Ukázal se jako velmi dobrý a schopný vyjednavač, takže jeho role byla taková. Vím, že o jeho případné kandidatuře na primátora se v kuloárech a možná i v ulicích spekulovalo. Na prvním jednání oblastní rady pan Vlasák jednoznačně deklaroval, že o post primátora nemá zájem.

Z ODS po vzniku koalice odešli někteří dlouholetí členové, např. Miloslav Plass nebo Otakar Divíšek. Mluvil jste o tom s vedením občanských demokratů?

Podívejte se, já nejsem členem ODS. Nechci a nepřísluší mi to nějakým způsobem komentovat. Já jsem byl u některých jednání, kde nás tito lidé odsoudili za to, že jdeme do koalice s ANO. Padla tam i slova, že v takové straně oni nebudou. Dokonce nám doporučovali, že jsme to neměli přijímat a jít raději do opozice. Naopak na jiných místních sdruženích jsme po vysvětlení získali důvěru členů ODS a doporučili nám drtivou většinou hlasů, abychom do této koalice šli.

Máte za sebou zatím ustavující zastupitelstvo, kde jste byl devatenácti hlasy zvolen do čela města, s čím půjdete na příští zasedání?

Město má obrovskou agendu a bez ohledu na volby žije svým životem, má svoje každodenní potřeby, které je potřeba řešit. Na programu bude tedy zajištění chodu města. Jestli máte na mysli programové prohlášení, tak to nejsme povinni udělat na prvním zasedání po volbě. To jsou tak důležité věci, že tam je skutečně zapotřebí konsenzu, promýšlení a mnoha hodin vyjednávání, aby takový dokument skutečně k něčemu vypadal.

Autoři

Štítky politika, ODS, ANO, Koalice pro Hradec, Zelení, Alexandr Hrabálek, primátor, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, koalice, volby, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Česká pirátská strana, Bílá věž (Hradec Králové)

Z osmého místa kandidátky se stát primátorem? To je téměř americký zázrak, říká nový "velitel" hradecké radnice Alexandr Hrabálek  |  Život a styl  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.