Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jubilejní Jazz Goes to Town přivezl do Hradce umělce ze čtyř kontinentů, 26. ročník připraví nový dramaturg

Hudebníci ze čtyř kontinentů a dvaceti zemí světa v pěti festivalových dnech. Tuzemské hvězdy i české premiéry zahraničních umělců. Workshop klavírní tvorby s Beatou Hlavenkovou, pouliční koncert nizozemské formace The Zebra Street Band a jeden z prvních koncertů Binkera Goldinga po vydání jeho nejnovějšího alba. Takový byl 25. ročník festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town, který 8.–12. 10. 2019 proběhl na osmi místech po celém Hradci Králové i v samotných ulicích města.

Většina umělců se na letošním ročníku festivalu představila v české premiéře. Zahájení ve Studiu Beseda obstaral mezinárodním oktet Didrik Ingvaldsen Ensemble, který divákům nabídl nevšední průnik skandinávské, berlínské a české jazzové scény. Festival se na konci týdne do Studia Beseda vrátil, energický závěr pětidenní akce zde patřil patnáctičlennému severskému bigbandu s názvem Paal Nilssen-Love’s Large Unit.

Mezi divácky nejúspěšnější patřil dvojkoncert kvartetu Binker Golding’s Band britského saxofonisty Binkera Goldinga a polského kvintetu Wojteka Mazolewskiho, který se řadí k aktuální špičce polského moderního jazzu. Binker Golding je držitelem několika ocenění za svou tvorbu (MOBO Best Jazz 2015, Jazz FM Award, Parliamentary Jazz Award) a na Jazz Goes to Town představil své nové album v kině Bio Central.

Podobný úspěch sklidila i energická trojice Digital Primitives, jehož ústřední postava Cooper-Moore je jednou z nejvýraznějších osobností nezávislé newyorské jazzové scény. Organizátorům se po několika letech podařilo skloubit časové možnosti tohoto jedinečného tria s termínem festivalu a posluchači jeho účast patřičně ocenili závěrečným potleskem vestoje.

Program akce si užili i kolemjdoucí 

Za tuzemské umělce sklidila výrazný úspěch především skladatelka a zpívající pianistka Beata Hlavenková. Prostory showroomu hradecké PETROF Gallery byly kompletně zaplněny, organizátoři museli dokonce navýšit kapacitu sálu a přidat místa k sezení, aby mohlo být uspokojeno více návštěvníků festivalu.

Zájem široké veřejnosti vzbudil také pouliční koncert holandských The Zebra Street Band, kteří prováděli návštěvníky po jednotlivých koncertech během pátečního programu. Během hudební produkce v ulicích Hradce Králové nalákali kolemjdoucí, kteří se připojili do průvodu a účastnili se dalšího festivalového programu. Své celodenní vystoupení zakončili v NãPLAVKA café & music bar, kde druhý den festivalu vystoupili také další ze zástupců české jazzové scény, formace mladých jazzmanů Pavel Zlámal & PQ pod vedením zkušeného saxofonisty Pavla Zlámala.

Netradiční prostory byly opět skvělým prvkem 

Festival kromě pouličního koncertu opět nabídl ve svém programu vystoupení v netradičních prostorách. Česká kapela Jungle Debris se představila v Restauraci Černý kůň, festival zavítal také do Sboru kněze Ambrože (Michael Moore & Ziv Taubenfeld), Městské hudební síně (Klaus Kugel & Pavel Hrubý) nebo Galerie moderního umění, kde svoje putovní vystoupení zahájili zmiňovaní The Zebra Street Band.

„Na festivalu jsme letos přivítali celkem 67 hudebníků. 26. ročník proběhne v Hradci Králové od 6. do 10. října 2020. Od příštího ročníku dochází ke změně v našem týmu. Dosavadního dramaturga Zdeňka Závodného nahradí Michal Wróblewski, kterého jsme vybrali v rámci výběrového řízení letos na jaře,” doplňuje Barbora Hodonická, ředitelka neziskovky kontrapunkt, která festival pořádá. 

Děkujeme všem interpretům, návštěvníkům, našim partnerům a v neposlední řadě Zdeňkovi Závodnému za spolupráci v uplynulých letech.

Kompletní program a další informace naleznete na webu festivalu www.jgtt.cz.

Tisková zpráva

Štítky Jazz Goes to Town, festival, koncert, Hradec Králové, Binker Golding, Beata Hlavenková, Michael Moore, Klaus Kugel, Michał Wróblewski, jazz, premiéra

Jubilejní Jazz Goes to Town přivezl do Hradce umělce ze čtyř kontinentů, 26. ročník připraví nový dramaturg  |  Aktuálně  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.