Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V hradeckém kraji jdou ročně do zabezpečení škol miliony korun

V Královéhradeckém kraji jdou ročně do zabezpečení základních škol před možnými útoky miliony korun. Investice směřují hlavně do systémů monitorující veřejné prostory a do zabezpečení vstupů do objektů. ČTK to zjistila od zástupců měst, které zřizují většinu základních a mateřských škol. Rozšíření bezpečnostních opatření na některých školách v hradeckém kraji urychlil před pěti lety útok psychicky narušené ženy ve Žďáru nad Sázavou. Ubodala studenta a další zranila.

"Většina škol začala zvyšovat po incidentu svoji bezpečnost, přibyl zájem o kamerové systémy a rovněž začal probíhat intenzivnější bezpečnostní dozor, jak ve škole, tak vně," uvedla mluvčí královéhradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.

Ve stotisícovém Hradci Králové vynakládají na zabezpečení 17 městských škol ročně jeden až dva miliony korun. "Je to v kompetencích jednotlivých škol, kolik se rozhodnou do bezpečnosti investovat. Od zřizovatele mají finanční prostředky, se kterými si pak ředitelé hospodaří. Vědí nejlépe, co je potřeba," řekla ČTK Šmídová.

Kamerový systém má všech 17 městem zřizovaných škol. Kamery jsou umístěny například u vstupu do školy nebo na chodbách či u šaten. "Na vstupních místech je nainstalován elektronický vrátný, tedy dálkově obsluhovaný zámek. Na vytipovaných místech jsou i čidla na pohyb. Řada škol má zajištěnu podporu externí bezpečností služby," uvedla Šmídová. Samozřejmostí jako v dalších školách v kraji je dohled školníka a pedagogický dozor. "U některých škol se pohybují asistenti prevence kriminality, kteří rovněž dohlížejí na bezpečnost, především v ranních a odpoledních hodinách," uvedla mluvčí.

Další zabezpečení napříč krajem 

Šestnáctitisícový Jičín dává ročně na zabezpečení škol okolo jednoho milionu korun. Jde také o zajištění provozu kamerového systému a třeba o preventivní programy zaměřené na bezpečnost ve školách. "Incident ve Žďáru urychlil modernizaci kamerového systému. Bylo také zavedeno důsledné zamykání školních budov zvenčí i během výuky, zpravidelnily se obchůzky asistentů prevence kriminality na hřištích," uvedl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Kamery monitorují v Jičíně všechny školy, minimálně snímají hlavní vstupy. Kamery přímo ve svých areálech mají ZŠ Poděbradova a ZŠ Železnická.

Jičín zřizuje pět mateřských, čtyři základní školy, jednu základní uměleckou školu a K-Klub - středisko volného času. V budově města je i specializovaná základní škola pro děti s poruchami učení, ale tu zřizuje kraj.

Dvacetitisícový Náchod ve svých šesti základních a sedmi mateřských školách letos investoval do bezpečnostního opatření 810.000 korun, příští rok plánuje vynaložit zhruba 680.000 korun.

Nejznámější případ se stal před více jak deseti lety

V Královéhradeckém kraji jsou útoky ve školách výjimečné. V minulosti policie řešila několik případů napadení učitelů. Zřejmě nejvíc pozornosti si vysloužil v roce 2003 útok studenta politologie Univerzity Hradec Králové na pedagoga Jana Laška, kterého zbil v jeho pracovně baseballovou pálkou. V prosinci 2006 napadli příbuzní jednoho z žáků učitele na chodbě základní školy v Hradci Králové. Pedagog při útoku utrpěl četná zranění v obličeji.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, kriminalita, bezpečnost, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, základní škola, Žďár nad Sázavou, kamerový systém, Jičín, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji jdou ročně do zabezpečení škol miliony korun  |  Aktuálně  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.