Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Opustili všechny a všechno, co jsme milovali. Sbalili jsme celý svůj život do dvou kufrů, vzpomíná „Bába na Bali“

Jsme dva. Dohromady je nám už přes sto let. Spolu jsme už víc než třicet let, nehneme se od sebe na krok a vše děláme spolu. Kdo nás zná, ví, že jsme blázni. A tak jsme před dvěma roky opustili vše, co jsme budovali celý život. Opustili všechny a všechno, co jsme milovali. Sbalili celý svůj život do dvou kufrů. A bylo to obrovsky osvobozující. Plníme si sen, který nás provází celý život. Žít v jihovýchodní Asii, žít na Bali. Náš příběh teď najdete v tomto článku na Drbně.

Neumíme nic nedělat, tak pro Vás chystáme dovolené na míru. Jsme táta a máma, jsme dědeček a babička. Prostě jsme Bába a Dědek na Bali. Kdo bude chtít přijet za námi a dovolí nám ukázat vám krásy Bali, budeme nadšeni. Před téměř dvěma roky jsme přistáli v zemi, která je naším novým domovem. Uteklo to jako voda a my máme pocit, že tady žijeme daleko déle. Tahle země nám prostě sedí. Učí nás pokoře, klidu, umění rozjímat a daleko víc si vážit toho co máme. A nejsou to žádné movité nebo nemovité věci. Víc si teď vážíme a užíváme jeden druhého a svých nových přátel. Umíme se radovat z nového dne a každodenních maličkostí jako je slunce, úsměvy, moře za humny, nově rozkvetlé květiny, .... A ty vůně, ty nás nikdy neomrzí. Bali prostě voní. Už nikam nespěcháme, už se nikam neženeme. Vše, co jsme pomalu a jistě zapomněli. Bali čaruje, Bali je kouzelné, magické, plné bohů a démonů, učí nás zpomalit, být vlídní, být přátelští a laskaví.  

 A když něco nejde, tak to tak má nebo mělo tak být. A velká pravda je, co dáváš kolem sebe, dostáváš zpět. A to tady opravdu platí. A ještě oblíbené - karma je zdarma. Toho se hodně držíme. Žijeme přítomným okamžikem, a to nás baví. Bali může působit chaoticky, ale vše má svůj klid, režim a řád, i když se to na první pohled nezdá. Nelitovali jsme ani na vteřinu našeho rozhodnutí.

Asie, láska na první pohled. Ta srdečnost, ty úsměvy lidí, ta pohoda, klid, to jídlo, ta příroda, to slunce, moře .. ach. Kdo by se nezamiloval. Ale nebylo to Bali. Bylo to Thajsko. Měl to být náš budoucí domov. Náš sen, naše touha, motor, co nás hnal dál, aby se nám jednou splnil. Sen můj a mého muže. Jednou dožít na ostrově v žabkách a s bílými dlouhými vousy. Tahle část Asie se nám doslova za patnáct let našich cest měnila před očima. Bohužel k tomu horšímu. Vše se stávalo jen honbou za penězi, úsměvy a srdečnost byly falešné čím dál víc. Tak jednou došlo ke změně. Zkusit Bali. Asie to je, náboženství je zde velmi příjemné, jídlo vynikající moře a slunce, tak proč vlastně ne. Už to nebyla láska na první pohled. Ale bylo to jiné. Když chcete srovnávat, vždy najdete klady a zápory. A my se podvědomě už tenkrát vlastně rozhodli. Bude to Bali. Pro nás neznámý ostrov, co nás pomalu ale jistě k sobě připoutal. Nebylo srovnání z let minulých. Nebyl žádný smutek z rozvoje turismu a tím přicházejících negativ. Zase to bylo místo, kde se lidé usmívají, jsou vstřícní, srdeční a i ze svého mála by se rozdali. Tohle jsme hledali. Tu v Evropě ztracenou lidskost. Tu lásku, tu radost, to žití přítomným okamžikem.

Ty úžasné rodiny, ve kterých absolutně funguje pospolitost a úcta. To srdce na dlani. Nebojte, nejsme naivní sluníčkáři, co věří že všichni jsou tu skvělý, hodní a bezelstní. Je to jako všude. Dobří i špatní. Ale tady je to přesně o tom, co dáváš, to dostaneš. Bali není pro každého. Nebo je. Kdo si chce odškrtnout další navštívenou zemi v seznamu, tak ano. Žádný problém. Nenajdete tu karibské pláže, all inclusive party, ale může to být fajn dovolená. Kdo ale hledá víc, umí dát něco ze sebe, umí vnímat, dívat se okolo sebe, pochopit Bali se všemi klady a zápory, ten bude nadšen. Bude mít lásku na celý život. Bude mít balijskou rodinu. Když přijímáš Bali s láskou a pokorou, odjíždíš plný zážitků a vzpomínek na celý život. A to vím. Vidím, to ve svých hostech. Máme balijskou rodinu. A jsme za to strašně vděční.

Máme úžasnou možnost poznat jejich zvyky a tradice. A pro nás je to obrovská čest. Je skvělé bezprostředně poznat a vidět tu obrovskou harmonii soužití, která v balijských rodinách panuje. Poslouchat moudra stařečků a radovat se s dětmi. Taková rodinná ceremonie je zhruba pro dvě stě lidí. Všichni jsou k sobě přátelští, milí a štědří. Byť sami mají málo, rozdali by se. Obrovský respekt a úcta ke stáří a pýcha na své děti. Ta pospolitost je úžasná a my máme co závidět. Ale to se musí zažít, těžko lze tu atmosféru převyprávět. Na Bali je spousta turistických atrakcí, ale tohle je to pravé Bali. Ukážeme vám i ta turistická místa, když budete chtít, ale podle nás je tohle to Bali, které ho dělá rájem. A my to tady milujeme právě pro tyhle okamžiky.

Chvíli to trvalo, ale našli jsme tyhle báječné lidičky, se srdcem na dlani, co žijí svůj příběh a dovoluji nám ho žít s nimi. Dokáží nám ukázat místa, která sami nenajdete a pochopit tajemství. Pojďte to s námi zažít.

Nechat se zalít posledními paprsky slunce, bosíma nohama se probírat pískem, vychutnat si čerstvé krevety, ryby a mušle připravené na grilu a kochat se zapadajícím sluncem. Koupat se v nejvyšším vodopádu, překonat sám sebe a vylézt na sopku, kochat se východem slunce, toulat se v korunách stromů, vytetovat si vzpomínku na Bali, nakupovat, téměř vyjíst rybí trh a čokoládovnu, sníst všechno pálivé, zažít ceremonii, které zajišťují rovnováhu mezi dobrem a zlem, mezi démony bohy a lidmi, kochat se západy slunce, nechat se hýčkat ve ve vlnách a na masáži, prozkoumat balijské chrámy,  osvěžit se v horských lázních, obdivovat rýžová pole, pomazlit zvířátka, nakrmit opičky, poznat nové přátele, ochutnat spoustu neznámého ovoce, vidět jinou kulturu a radovat se z každého dne.

Chceme, aby náš dům měl atmosféru, aby tady na vás dýchlo Bali, aby tady byla cítit trocha historie. Aby to nebyl jen dům kdekoliv, kousek od moře. Většina věcí, které jsme sem kupovali má nějaký příběh. Ať už ve svém původu, k čemu slouží nebo jen příběh člověka, který ho vyráběl. Třeba pán, který denně vyrábí na zemi oblíbené lapače snů. Korálek po korálku, peříčko po peříčku, šňůrka po šňůrce. Vše ruční práce. Není to žádný jen tak nějaký prodejce, vše si vyrábí sám a zároveň prodává ve svém maličkém krámku. A když se večer vrací domů, pomáhá mu celá rodina. Chcete to vidět, chcete ho poznat, chcete si od něj lapač snů koupit? Bude rád a bude vám o své práci a rodině vyprávět. Prostě chceme, aby se nám tady dobře žilo a vám se tady líbilo a cítili jste se tady jako doma. U nás doma strávíte svojí dovolenou snů.

ČTĚTE TAKÉ: Bába na Bali. Vaše ubytování v ráji

Pokojíčky, ve kterých budete spát, a že se tady spí úžasně. Čisté a útulné, se spoustou balijských dekorací, které mají svůj příběh a svou historii. Každý pokoj má svou koupelnu s toaletou, šatnu, klimatizaci, větrák, trezor, televizi, rádio, ručníky a osušky, lednička, varná konvice, WiFi, fén, posezení na terásce před pokojem. A k dispozici je vám zahrada s tropickými rostlinami, dvě jezírka s rybičkami, parkoviště, jídelna s obývacím pokojem, odpočinkové gazebo, čtrnáct metrů dlouhý bazén s lehátky, posezením a slunečníky. Naše vila se nachází v Jimbaranu na poloostrově Bukit, v klidné, čisté a tiché rezidenční čtvrti s 24 hodinovou ochranou, posazená vysoko na kopci s dokonalým výhledem, chráněná před případnou vlnou tsunami.  Sluníčko po celičký den s panoramatickým výhledem na záliv Jimbaran, poloostrov Nusa Dua, v dálce je vidět Sanur a když se povede počasí, tak nad tím vším se tyčí mohutný Mount Agung v celé své kráse.

Bukit je poloostrov na nejjižnější části Bali. Bukit znamená v indonézštině kopec. Je to velmi suchá a velmi slunečná oblast s minimem srážek. Celý poloostrov je lemován útesy s nádhernými výhledy a těmi nejkrásnějšími plážemi s bílým pískem. A na ty je to od nás dojezd do 15 minut.

Chcete se cítit bezpečně, mít okolo sebe prostor, mít výhled, mít slunce po celý den, cítit ten svěží vánek, šlapat bosou nohou po trávníku, krmit rybičky v jezírku,....

Nejsme hotel, jedete k nám domů a my jsme tady pro vás. Radou pomocí nebo jen svou přítomností. Nebudeme vám nic vnucovat, žádné služby ani termíny. Prostě nic, co nechcete. Uděláme pro vás vše, co si vy budete přát. Když budete chtít ukážeme vám i jiná místa než ta, co najdete v každém průvodci, seznámíme vás s našimi balijskými přáteli, aby jste mohli poznat to opravdové Bali. Sami moc dobře víme, jaké to je odjet tak daleko bez jazykových znalostí a zkušeností. I my jsme si kdysi tímhle prošli. A bylo skvělé najít pomocnou ruku nebo jen radu u našich krajanů.

Nejsme hotel, nikdy nebudeme neosobní shromažďovna lidí. Žijeme tady, bydlíme tady a vy pojedete k nám domů.  Vila je velmi moderní, zajišťuje veškerý životní standart a najdete zde krásné balijské doplňky, abyste se zde cítili jako na Bali. Nejsme hotel, guest hause ani penzion. Jsme rodinná vila s přátelskou atmosférou a vy budete našimi hosty, našimi přáteli. Jedete k nám domů. My sami ve vile žijeme a budeme vám kdykoliv k dispozici radou nebo pomocí. Abychom se ujistili,  že máte vše, co potřebujete a užili si dovolenou na maximum. Nebudeme, ale nijak narušovat vaše soukromí a dovolenou, pokud si to nebude přát. K dispozici pro naše hosty jsou tři dvoulůžkové pokoje s možností přistýlky. Pokud tedy cestujete s vetší rodinou nebo přáteli, je možné si zarezervovat pokojů více.  

Vila je domovem mluvícího Loskutáka Venouška, dvou přátelských koček a dvou pejsků – Balidoga a Golden Retrívera. Chceme přátelské hosty. Bali je země úsměvů a pohody. Pokud hledáte hotelové služby a servis, prosím raději jeďte do hotelu. My jsme rodina a náš dům je rodinný a přátelský.

Autoři

Štítky Indonesie, Bába na Bali, Bali, příběh, rodina, láska, kufr, moře, hotel, Jihovýchodní Asie, dům, Asie, domov, vila, Evropa

Opustili všechny a všechno, co jsme milovali. Sbalili jsme celý svůj život do dvou kufrů, vzpomíná „Bába na Bali“  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.