Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Zapomenutý příběh Karla Šimka

Snad každý Hradečák někdy navštívil Šimkovy sady, ale málokdo ví, kdo byl Karel Šimek, jehož jméno park nese. Na konci druhé světové války zde byl německou hlídkou zastřelen skaut, sokol a člen odbojové skupiny "Válečná Dvojka" Karel Šimek.

Šimkovy sady jsou místem relaxace a odpočinku, konají se zde velké akce jako např. Majáles. Nejen během těchto akcí projde kolem nenápadného pomníčku umístěného nedaleko parku mnoho lidí. Jen malý počet chodců se ale zastaví a pohlédne na mohylu, na které je vsazena bílá mramorová deska s nápisem: „30.4.1945 zde položil život za osvobození naší vlasti od fašismu Karel Šimek ve věku 21 let!”

Karel Šimek se narodil 15.8.1923 v Praze. Od roku 1936 žil v Hradci Králové, vystudoval reálné gymnázium a vyšší průmyslovou školu. Byl členem II. královehradeckého skautského oddílu. I přes zákaz Junáka v roce 1940 pokračoval skautský oddíl, jehož byl Šimek členem, ve své činnosti. Transformoval se do odbojové skupiny „Dvojka”. Členové skupiny se od roku 1940 pravidelně scházeli, rozšiřovali svůj zbrojní arsenál, nacvičovali přerušování telefonního spojení, střelbu, hod granátem.

Ve večerních hodinách 30. dubna 1945 Karel Šimek přeřízl dráty telefonního spojení, které bylo vedeno mezi německým posádkovým velením ve městě a velitelstvím německé Luftwaffe na hradeckém letišti. Využil tak provizorního natažení drátů těsně nad zemí. Až sem se popisy události shodují. Verze smrti Karla Šimka se liší.

Podle jedné se po přeříznutí drátů z blízkého křoví vynořili dva němečtí vojáci a vyzvali ho, aby se vzdal. Šimek je neuposlechl a dal se na útěk. Čtyři zásahy do hlavy na místě ukončily Karlův život. Podle druhé verze se po úspěšném přerušení drátů vydal směrem k centru města, kde byl protitankový zátaras. U něho jej kontrolovala německá hlídka, Karel Šimek zpanikařil a dal se na útěk, zastavily ho až výstřely z kulometného hnízda.

Památku skauta a sokola Karla Šimka v Hradci Králové nepřipomíná jen výše zmiňovaná mohyla a park, ale i kolem něj vedoucí ulice a je po něm pojmenováno i skautské středisko Karla Šimka. Na místě, kde Karel Šimek zemřel, je vsazený obrubníkový kámen, na kterém je vytesáno: „Zde padl pro vlast 30.IV.1945 Karel Šimek ve věku 21 let.”

Autoři

Štítky Karel Šimek, válka, odboj, Šimkovy sady, druhá světová válka, Hradec Králové, Luftwaffe, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Zapomenutý příběh Karla Šimka  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.