Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Náchodské muzeum změnilo název na Muzeum Náchodska

Regionální muzeum v Náchodě změní název na Muzeum Náchodska. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Muzeum je příspěvkovou organizací zřizovanou krajem.

„Změna názvu je účinná k 1. červenci. Název Muzeum Náchodska více vypovídá o obsahu, který je muzeum schopno zájemcům o historii nabídnout, zlepšuje orientaci návštěvníků v daném regionu,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro školství a kulturu Martina Berdychová.

Ředitel muzea Sixtus Bolom-Kotari řekl, že muzeu chybí společná identita. „Vytváříme novou identitu instituce, hrdou na svá čtyři sídla, a to Náchod, Pevnost Dobrošov, Jiráskovo muzeum spolu s Jiráskovým rodným domkem Hronov, Muzeum města Police nad Metují. Termín regionální muzeum je v současné době zavádějící a nepředstavuje žádné systémové označení spojené s působností nebo zřizovatelem a zcela ignoruje existenci čtyř pracovišť muzea,“ řekl.

Muzeum má i nové logo, které odpovídá významu regionu Náchodska, který je někdy nazýván "branou Čech". Logo se skládá ze čtyř otevřených bran, jejichž barvy odkazují na znaky měst Náchodska.

Muzeum je přímým pokračovatelem Městského muzea v Náchodě, založeného roku 1879. Na sklonku 50. let získalo muzeum status okresního muzea, v roce 2003 změnilo muzeum zřizovatele z Okresního úřadu Náchod na Královéhradecký kraj a přejmenovalo se na Regionální muzeum v Náchodě. Muzeum působí na čtyřech místech - v Náchodě, Dobrošově, Hronově a Polici nad Metují.

Autoři | Foto Regionální muzeum v Náchodě

Štítky muzeum, Náchodsko, název, změna, Náchod, okres Náchod, Martina Berdychová, Sixtus Bolom-Kotari, Hronov, Muzeum města Police nad Metují, Pevnost Dobrošov, Česko, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodské muzeum změnilo název na Muzeum Náchodska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.