Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Obyvatelé Hvězdy zuří. Opomíjená část Hradce je dalším ostudným místem

Často opomíjená část, nicméně v očích místních stejně hrozivá, jako ta v nedaleké Benešovce. A ačkoliv se o rekonstrukci na Hvězdě také mluví už nějaký ten pátek, stále chátrá a místo patří rozhodně mezi nejošklivější části Hradce.

„Přáli bychom si, aby prováděcí projekt úprav areálu Hvězda byl zpracován nejpozději v roce 2013. Současný stav je opravdu žalostný. Podle přání mnoha obyvatel je v současnosti prioritou KMS číslo jedna rozšíření parkovacích ploch ve Formánkově ulici. Na slibovanou realizaci této akce čekáme bohužel již několik let. Byli bychom velmi neradi, kdyby stejný osud potkal i areál Hvězda,“ uvedl Jaroslav Groh, předseda KMS Moravské Předměstí před šesti lety. A výsledek - žádný.

Je to zajímavý kontrast. Zatímco na protější straně Hvězdy můžeme vidět rozrůstající moderní sportovní areál Třebeš, tak na opačném pólu číhá zóna, která naprosto upadá, a stává se ohyzdným místem za který se Hradečáci stydí. Vítejte na Hvězdě.

Místo potřebuje rekonstrukci, jako sůl

Místní obyvatelé si samozřejmě na situaci stěžují. "Je to hrůza, mluví se o tom už tolik let. Stále se nic neděje a přijde mi, že se toho snad ani nedožiju", řekl obyvatel Hvězdy, který si nepřál být jmenován.

Situace je tak velmi podobné té na třídě Edvarda Beneše, která se nachází jen pár desítek metrů právě od Hvězdy. Obě místa jsou obyvateli Hradce považovány společně se stadiónem za ty nejošklivější. 

Na druhou stranu, tak kritická situace na Hvězdě zatím není. Na Benešovce jsou místa, která jsou vyloženě nebezpečná, a jsou v takovém žalostném stavu, že je město muselo uzavřít, Na Hvězdě k takovým krokům zatím nedošlo. Zároveň je třeba dodat, že Benešova třída je největší sídliště v Hradci. Tedy poměrně velká aglomerace, kde je dezolátní stav znát na každém kroku.

Hvězdu hýzdí jen její střed. Okolí je totiž, včetně blízké školy i panelových domů v dobrém a udržovaném stavu. I tak je ale na místních vidět frustrace, avša tak už se pomalu mění v naprostou rezignaci. Situaci totiž nijak neovlivní, protože vše stojí na penězích, a ty zatím jednoduše nejsou. 

Autoři | Foto Martin Doležal

Štítky Hradec Králové, Hvězda, rekonstrukce, oprava, Edvard Beneš, Třebeš

FOTO: Obyvatelé Hvězdy zuří. Opomíjená část Hradce je dalším ostudným místem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.