Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přestavba bývalé VZP v Jičíně se prodražuje, vyjde na skoro padesát milionů

Přestavba bývalé budovy VZP v Jičíně na městské vícefunkční komunitní centrum se prodražuje, měla by stát 48,75 milionu korun bez DPH. Jde o cenu po třech dodatcích ke smlouvě. Oproti druhému dodatku je to zvýšení ceny díla zhruba o 678 tisíc korun. Původní cena byla 44,3 milionu korun bez započtení daně. Stav budovy byl horší, než se čekalo. Vícepráce, s nimiž projekt nepočítal, zaplatí město. Termín dokončení se ale nemění.

„Z hlediska dokončení platí původní termín daný smlouvou o dílo, což je podzim 2020," uvedl mluvčí radnice Jan Jireš. Stavba začala loni na podzim.

Podle Jireše cena vzroste zejména kvůli vícepracím, které projektová dokumentace nemohla předpokládat. „Například byly zjištěny výrazně silnější vrstvy živičné lepenky, což znamená, že při minulých opravách neodstraňovali starou hydroizolaci. Po odstranění těchto vrstev byly zaměřeny skutečné rozměry konstrukcí," uvedl Jireš. Dodatek se týká také sousedící lékárny. „Z provozně technických důvodů dojde k výměně plastových dveří za hliníkové a také k úpravě členění oken," dodal mluvčí.

Kompletní rekonstrukce

Přestavba objektu, který stojí u jičínského autobusového nádraží, zahrnuje kompletní rekonstrukci vnitřních prostor i opravu vnějšího pláště a střechy. Na rekonstrukci město získalo několik dotací v celkové výši 35 milionů korun.

Po rekonstrukci bude objekt sídlem sociálních a poradenských služeb. Sídlit v něm budou organizace Péče o duševní zdraví, Tyflocentrum, Oblastní charita Jičín, pedagogicko-psychologická poradna. Provoz lékárny v přízemí bude zachován. V objektu bude také informační kancelář autobusového dopravce BusLine.

Budova postavená v 80. letech minulého století sloužila do roku 1989 jako okresní sídlo KSČ. V roce 1990 objekt získala Všeobecná zdravotní pojišťovna. VZP se v roce 2004 přestěhovala do nové budovy a objekt v roce 2007 za 15,5 milionu korun prodala městu, které pro ni začalo hledat nové využití.

Autoři | Foto MU Jičín

Štítky vzp, Jičín, přestavba, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, KSČ, BusLine

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba bývalé VZP v Jičíně se prodražuje, vyjde na skoro padesát milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.