Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Voda v koupalištích v celém hradeckém kraji je v pořádku

Voda v přírodních i umělých koupalištích v Královéhradeckém kraji je v pořádku. Pouze v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku a v nádrži Rozkoš u obce Velká Jesenice u České Skalice na Náchodsku musejí lidé počítat s horší průhledností vody pod jeden metr. Na těchto místech byly odebrány vzorky vody 10. června. Krajská hygienická stanice v Hradci Králové to uvedla na svém webu. Letní počasí v uplynulých dnech zvedlo návštěvnost některých koupališť.

Hygienici mají v tomto týdny k dispozici také výsledky rozborů z koupaliště ve volné přírodě Dachova u Hořic na Jičínsku a z Tyršova koupaliště ve Dvoře Králové nad Labem. Z vodní nádrže ke koupání Pecka je poslední odběr z 5. června. Voda v těchto přírodních koupalištích je vhodná ke koupání, uvedli hygienici.

Pětatricet koupališť

V Královéhradeckém kraji je letos monitorovaných 35 koupališť z toho 20 umělých, zbytek jsou přírodní. Na umělých koupalištích většinou bývá voda po celou sezonu v pořádku. Kvalita vody ke koupání se zhoršuje během sezony zpravidla v přírodních koupalištích. „Všechna umělá koupaliště v Královéhradeckém kraji, která již zahájila svůj provoz, mají vodu ke koupání vyhovující," uvedl dnes mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Jedno z prvních koupališť, které letos zajájilo letní sezonu, a to 1. června, bylo koupaliště Flošna v Hradci Králové. Kvůli chladnějšímu počasí otevřelo ale později než loni, tehdy to bylo už 12. května a za celou loňskou sezonu ho navštívilo rekordních 119 056 lidí. Vedoucí koupaliště Jan Konvalinka řekl, že červen pozdější rozjezd sezony dohnal. „Zatím je červen pěkný, máme za sebou dvanáct dnů a návštěvnost je 12 230 lidí. Minulou sezonu za celý červen to bylo 15 000 návštěvníků. Třeba ve středu a v úterý bylo skoro 2000 návštěvníků, což je na červen a den v týdnu docela hodně," řekl Konvalinka.

Kvalita se může měnit

Hygienici upozorňují na to, že u koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Hygienici sledují kvalitu vody jen na vodních plochách uvedených na jejich webových stránkách. Na ostatních není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

Autoři | Foto vyletnik.cz

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Královéhradecký, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, koupání, Hradec Králové, okres Jičín, okres Náchod, Česká Skalice, Velká Jesenice, Jan Konvalinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v koupalištích v celém hradeckém kraji je v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.