Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ZOO Dvůr Králové odchovala šest mláďat ohroženého psa hyenového

Smečka kriticky ohroženého psa hyenového v ZOO Dvůr Králové nad Labem se v minulých dnech rozrostla o šest štěňat. Samice Fiona na konci prosince porodila celkem 13 mláďat. Jedno velmi slabé mládě uhynulo samo, dalších šest nejslabších utratili zoologové, aby zvýšili šance ne přežití ostatních. Pro samici Fionu to byl třetí vrh. Poprvé porodila v prosinci 2016, podruhé začátkem loňského roku. Celkem z prvních dvou vrhů odchovala 19 štěňat, informovala mluvčí zoo Andrea Jiroušová.

Chovnou smečku psů hyenových zoo vytvořila v roce 2015. „Od té doby vyvádí pětiletá fena Fiona pravidelně jednou za rok nová mláďata. Otcem štěňat se znovu stal vůdčí samec, jeden z dvojice bratrů dovezených před třemi lety z Francie," uvedla mluvčí. Z šesti odchovaných mláďat jsou čtyři samci a dvě samice.

Fiona před příjezdem do Dvora Králové nikdy neměla mláďata, pak se jí podařilo zabřeznout při každé říji a štěňata odchovat. „To považujeme u takto mladé samice a při zvážení rizik, která s sebou chov psů hyenových nese, za velký úspěch," uvedla zooložka Gabriela Linhart. Dodala, že štěňata bývají v raném věku náchylná na parazity, zejména škrkavky, jejichž přemnožení vede často k úhynu mláďat. Další komplikací při odchovu je také nezkušenost matky, která je schopna mláďata při zvýšeném stresu sama zahubit.

Návštěvníci nová mláďata poprvé uvidí na začátku hlavní sezony ve výběhu, který je součástí Afrického safari.

Psi hyenoví patří mezi africké šelmy ohrožené vyhubením. Jsou považováni za jedny z nejohroženějších savců planety. Počet volně žijících jedinců je odhadován na 6600 kusů. Největší hrozbou pro ně je nákaza psinkou, kterou roznášejí toulaví domácí psi, dále nelegální lov a také zmenšování jejich loveckých teritorií.

Zoologická zahrada se snaží psy hyenové nejen odchovávat, ale pomáhá jejich přežití i v divočině. Proto dodávkami veterinárního materiálu podporuje záchrannou stanici v tanzanském národním parku Mkomazi, z níž jsou odchovaní psi vypouštěni do volné přírody.

Autoři | Foto Simona Jiřičková

Štítky příroda, zoo, psi hyenoví, Dvůr Králové n. Labem, pes, štěně, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO Dvůr Králové odchovala šest mláďat ohroženého psa hyenového  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.