Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Rychnovská ODS chce zůstat ve vedení města i s KSČM

Místní organizace ODS v Rychnově nad Kněžnou dál obhajuje spolupráci ve vedení města s jedním komunistickým radním. Zbývají přitom jen tři dny do vypršení lhůty, kterou dala královéhradecká krajská ODS rychnovským kolegům na to, aby dali situaci do souladu s usnesením kongresu strany z roku 2006. Usnesení spolupráci s komunisty zakazuje. Rychnovští odchod z vedení města vylučují, řekla dlouholetá místostarostka Jana Drejslová, která zároveň předsedá místnímu sdružení ODS a za ODS je od roku 2016 i krajskou zastupitelkou.

Vedení Rychnova tvoří uskupení Nezávislí za Rychnov, ODS, Nestraníci a KSČM.

„Panu předsedovi (Petru) Fialovi jsem napsala dopis, ve kterém vysvětluji, jak to u nás je. Že v posledních osmi letech se složení městské rady mění minimálně, že tu nemáme fakticky žádnou opozici a hlavně nemáme podepsanou koaliční smlouvu. Proto by bylo zbytečné někoho trestat za něco, co neudělal," řekla Drejslová, která je členkou ODS od roku 2013. Podle ní stranické usnesení zapovídá jen spolupráci s komunisty podloženou písemnou koaliční smlouvou mezi stranami, a ta v Rychnově neexistuje.

„Místní sdružení dostalo od regionální rady 30 dní na vyřešení situace. Tento termín ještě nevypršel. Výkonná rada se bude situací zabývat následně tak, jako tomu bylo v případě Hranic, kde odebrala licenci místnímu sdružení," sdělil za ODS zástupce tiskové mluvčí Václav Smolka.

„Nedopustím, aby místní sdružení bylo zrušeno. ODS v Rychnově posledních šest let roste. V takovém případě z toho vyvodím osobní zodpovědnost," řekla Drejslová. Nevyloučila, že pozastaví členství ve straně. „Tým pracovitých lidí ve vedení města si vybral starosta, nikoli já," dodala.

Rychnovští občanští demokraté spolupráci s komunistickým radním obhajují tím, že ve vedení města se v minulých letech osvědčila, je konstruktivní, nebyly porušeny demokratické principy v Rychnově a spolupráce vedla k rozvoji města. O tom podle nich svědčí i letošní výsledek voleb, kdy ODS v Rychnově zdvojnásobila volební zisk na 20 procent.

Kritika postupu ODS v Rychnově přišla již dříve také od předsedy strany Petra Fialy. Podle jeho vyjádření ze 4. listopadu mají Rychnovští buď odejít z koalice, nebo bude strana postupovat podle stanov a zruší místní sdružení.

Proti snaze vedení ODS zrušit místní organizaci vystoupili v listopadu kandidáti ODS do komunálních voleb v Rychnově nad Kněžnou. V otevřeném dopise vyzvali vedení strany "k okamžitému zastavení mediálních útoků na rychnovskou místní organizaci v čele s místostarostkou Janou Drejslovou". Spoluprací s KSČM podle kandidátů nebyly poškozeny demokratické principy.

Rychnovská koalice čtyř uskupení má 16 mandátů z 21. V sedmičlenné radě mají tři místa Nezávislí za Rychnov, dvě ODS a po jednom Nestraníci a KSČM.

Autoři | Foto Repro youtube.com

Štítky ČR, správa, ODS, KSČM, koalice, Rychnov n.K., Rychnov nad Kněžnou, radnice, Jana Drejslová, Petr Fiala, Nestraníci (politické hnutí), rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychnovská ODS chce zůstat ve vedení města i s KSČM  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.