Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z ODS odešel dlouholetý člen Miloslav Plass, důvodem je dohoda s ANO

, aktualizováno 22. října 2018, 10:02

Oznámení o koaliční dohodě mezi ANO, ODS a Změnou pro Hradec a Zelenými přineslo rozkol v Občanské demokratické straně. Mnozí její členové s touto dohodou nesouhlasí a hovoří dokonce o vystoupení ze strany.

Dohoda mezi ANO, ODS a Změnou pro Hradec a Zelenými přinesla do občanské demokracie neklid. 

Nelíbí se některým dlouholetým členům ODS. „Rozhodnutí pro mě bylo obrovským zklamáním s ohledem na to, kvůli čemu jsem do ODS vstupoval, je pro mě naprosto nepřijatelné. Spojení značky ODS s prominentem bývalého režimu, s komunistickým estébáckým premiérem, je pro mě natolik závažné a nepřijatelné rozhodnutí, že jsem kvůli němu ukončil členství v ODS,“ citoval web Seznam Zprávy Miloslava Plasse, který byl v barvách ODS v krajském zastupitelstvu v letech 2000 až 2016.

Hnutí ANO, do voleb vedené lídryní Monikou Štayrovou, dokonce Občanské demokratické straně nabídlo post primátora, kterým by se měl stát Alexandr Hrabálek, nestranník kandidující za ODS.

Nabídka postu primátora je podle Plasse úplatek „Pokud ODS jako třetí strana v pořadí dostane nabídku na primátorský post, smrdí to a je to úplatek. Já jsem koaličních rozhovorů v minulosti absolvovat dost a vždy platilo čestné a férové, že primátora si stavěl jen vítěz. Také nikdy nebyl legitimizován požadavek, který ODS předestřela při koaličním jednání s HDK, že by měla mít primátora. To je přece nesmysl. Někdo je tu asi opojen úspěchem ve volbách, nyní má neúměrné požadavky a neuvědomuje si, jak strašně tím stranu poškozuje,“ uvedl pro iDnes.cz Plass.

Chystaná křehká koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených by v hradeckém zastupitelstvu měla 19 hlasů ze 37. 

Krajský šéf ODS a poslanec Ivan Adamec rozkol uvnitř ODS již v minulém týdnu odmítl. „Všichni přece jdeme do voleb s tím, abychom vyhráli a uspěli. Pokud se v Hradci naskytla příležitost k primátorskému řetězu, je postup hradecké ODS logický. Pokud vím, máme zakázáno skládat koalice jen s komunisty a doporučeno ani s SPD. V Hradci vyhrálo ANO, které nám nabídlo mnohem víc než druhá strana. Možná mě za to někdo nepochválí, ale nevidím důvod, proč bychom neměli nabídku přijmout,“ řekl iDnes.cz Adamec.

Jednání o koaliční spolupráci budou pokračovat i v tomto týdnu.

Autoři | Foto ODS

Štítky volby, výsledky, koalice, ODS, ANO 2011, Miloslav Plass, primátor, Ivan Adamec, Monika Štayrová, Alexandr Hrabálek, Svoboda a přímá demokracie, Hudební divadlo Karlín

Z ODS odešel dlouholetý člen Miloslav Plass, důvodem je dohoda s ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.