Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Eliška Finková končí v čele divadla Drak. Nahradí ji dosavadní dramaturg Tomáš Jarkovský

Ředitelem Divadla Drak v Hradci Králové bude dosavadní dramaturg a scénárista divadla Tomáš Jarkovský. Nahradí Elišku Finkovou, která stojí v čele divadla od ledna 2010. Jarkovský se ujme funkce 1. ledna 2020, ředitel divadla je jmenován na šest let. Finková jde do důchodu.

 

„Byl vybrán při otevřeném výběrovém řízení, kdy se přihlásili tři kandidáti," řekla mluvčí divadla Martina Marková. Výběrová komise zasedala ve středu 12. června, večer vytvořila doporučení na nového ředitele a ve čtvrtek Jarkovského potvrdila šestičlenná správní rada.

„Chci rozhodně pokračovat a rozvíjet věci, na které je v Draku podle mého názoru dobře zaděláno. Do divadla nepřicházím zvenku, proto se moje koncepce nevymezovala proti stávajícímu dlouhodobému směru, kterým bylo vedené," řekl Tomáš Jarkovský.

Dobrá volba

Dosavadní ředitelka Eliška Finková výběr svého nástupce označila za dobrou volbu. „Dostala jsem se do věku, kdy je potřeba odejít. Výběr chápu jako zcela kompetentní. Výběrová komise i správní rada, která potvrdila výsledky výběrové komise, byla ve výborném složení. Funkci si možná předáme o chvíli dříve, ale oficiální nástup pana Jarkovského je 1. leden 2020," řekla Finková.

Zřizovateli divadla jsou Město Hradec Králové a Královéhradecký kraj. Třiatřicetiletý Jarkovský v loňských komunálních volbách kandidoval v Hradci Králové na 10. místě kandidátky jako bezpartijní za uskupení Změna pro Hradec a Zelení, které je od podzimu na radnici ve vládní koalici. Za stejné uskupení jako bezpartijní kandidoval ze 17. místa i v roce 2014. Tehdy uskupení Změna pro Hradec a Zelení ještě kandidovalo dohromady s Piráty.

Divadlo Drak

Divadlo Drak v Hradci Králové loni oslavilo 60. výročí založení. Scéna vznikla v Hradci Králové v roce 1958 jako Východočeské loutkové divadlo. Drak se v názvu divadla, které na sebe začalo výrazně upozorňovat od konce 60. let, objevil v roce 1968. Divadlo vychází z tuzemské loutkářské tradice a je jednou z nejvýznamnějších českých loutkových scén. Své postavení Drak podtrhl od roku 1992 také provozováním Mezinárodního institutu figurálního divadla, místa konfrontace domácích a zahraničních tvůrců loutkového divadla. Od roku 2010 nabízí v Labyrintu Divadla Drak zájemcům možnost vyzkoušet si, jak vzniká divadelní inscenace. Divadlo Drak je také tradičním spoluorganizátorem mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, který začíná v pátek 21. června.

Autoři | Foto Divadlo Drak

Štítky divadlo, Drak, Hradec Králové, Tomáš Jarkovský, Divadlo Drak, Martina Marková, Divadlo evropských regionů, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eliška Finková končí v čele divadla Drak. Nahradí ji dosavadní dramaturg Tomáš Jarkovský  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.