Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava připomene vznik Československa na Rychnovsku

V Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou v pátek 27. dubna začne výstava nazvaná Mezi lvem a orlicí: Rychnovsko a vznik samostatného Československa. Desítky dobových předmětů a fotografií přenesou návštěvníky do období na sklonku Rakousko-Uherska a prvních 20 let samostatného Československa. Výstavu pořádá rychnovské muzeum k 100. výročí vzniku republiky.

„Výstava je vztažena nejen k městu, ale k celé oblasti Rychnovska. Převažují dobové předměty,“ řekla Martina Pajerová z Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Návštěvníci uvidí dobové oblečení z období Rakouska-Uherska i samostatného Československa. Mezi vystavenými exponáty jsou třeba i kroje, které se šily k oslavám republiky, či stejnokroje Sokolů. Nechybí dobové fotografie doplněné texty. „Exponáty jsou převážně z našich sbírek, jde o desítky předmětů. Zajímavostí je plnící pero, kterým Tomáš Garrigue Masaryk při návštěvě Vamberka v roce 1929 podepsal kroniku města,“ sdělila Pajerová. Výstava je v druhém patře zámku ve třech rozlehlých místnostech. „Prohlídka zabere minimálně půl hodiny,“ dodala.

Vernisáž je naplánována na 27. dubna od 17:00. Výstava potrvá do 31. října.

Autoři | Foto Muzeum a galerie Orlických hor

Štítky výstava, muzeum, výročí, Rychnov nad Kněžnou, okres Rychnov nad Kněžnou, Československo, vznik Československa, Rakousko-Uhersko, Tomáš Garrigue Masaryk, Muzeum a galerie Orlických hor, exponát, zámek, Vamberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava připomene vznik Československa na Rychnovsku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.