Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sokolové v Královéhradeckém kraji potřebují na opravy desítky milionů

Sokolové v Královéhradeckém kraji potřebují na opravy chátrajících sokoloven desítky milionů korun. Tíživou situace někdy řeší převodem majetku na obce. V regionu je asi sedmdesát sokoloven, z nichž většina je ve špatném stavu.

„Na jejich opravy bychom v Královéhradeckém kraji potřebovali celkem asi 150 milionů korun,“ řekla starostka Sokolské župy Orlické Marika Prockertová.

Na území kraje působí Sokolská župa Orlická se sídlem v Hradci Králové, Župa Podkrkonošská - Jiráskova se sídlem v Náchodě a Župa Jičínská - Bergrova. Celkem mají asi 13 tisíc členů.

Zchátralé sokolovny jsou problémem i pro starostku podkrkonošské župy Helenu Rezkovou. „Starosti o majetek nás brzdí v dalším rozvoji, mohli bychom dělat ještě více pro sport a všestrannost. Sokolovny jsme dostali zpět po roce 1990 zpravidla ve velmi zchátralém stavu. Nejvíce se jich postavilo v letech 1920 a 1930, vznikaly jako sportovní a kulturní sály,“ řekla Rezková.

Sokolové při opravách svého majetku spolupracují i se samosprávami. Příkladem je podle Rezkové oprava sokolovny za 18 milionů korun na Novém Hrádku. „Byla v havarijním stavu, otevřeli jsme ji po rekonstrukci před třemi lety. Významně pomohl městys Nový Hrádek, na opravu šly peníze i z dotací. Na dofinancování chybělo asi 2,5 milionu korun, na to se složili sami členové,“ řekla Rezková.

Sokolové někdy řeší situaci převodem majetku na obce, jako tomu bylo i v případě zchátralé sokolovny v hradecké městské části Pouchov. Sokolové se dohodli s městem Hradec Králové a objekt radnici předali. Město sokolovnu odstraní a na jejím místě do dvou let vybuduje moderní sportovní halu. Odhad nákladů na stavbu tělocvičny a parkoviště je 45 milionů korun bez DPH. Hlavním uživatelem nové tělocvičny bude na základě nájemní smlouvy TJ Sokol Pouchov Hradec Králové, který eviduje asi 350 aktivních sportovců.

Sokol patří mezi nejpočetnější občanská sdružení v Česku. V současnosti má 1063 tělovýchovných jednot po celé republice. Téměř každá jednota má svou sokolovnu a většinou několik oddílů. Zhruba tři čtvrtiny členů jsou v oddílech sportovní všestrannosti, kde mohou sportovat rodiče s dětmi, předškolní děti nebo žáci. Sokol se od ostatních sportovních organizací odlišuje mimo jiné tím, že se věnuje i kulturně-společenským aktivitám.

Autoři | Foto Boris-Jelinek – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58656012

Štítky TJ, Sokol, opravy, sokolovny, oprava, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Česká obec sokolská, Náchod, Nový Hrádek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolové v Královéhradeckém kraji potřebují na opravy desítky milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.