Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nové sídlo ČSOB v Hradci Králové má být hotové do dvou let

Vedle kongresového centra Aldis v Hradci Králové se připravuje stavební jáma, nad níž vznikne budova nové regionální centrály Československé obchodní banky (ČSOB). Práce začaly v prosinci, hotovo by mělo být na přelomu příštího a přespříštího roku. Zprovoznění centrály je naplánované na první pololetí roku 2021. Projekt na půdorysu stokrát sto metrů slibuje stavbu šetrnou k životnímu prostředí.

„V současnosti probíhá výkop stavební jámy, betonáž podkladních betonů, vrtání a betonáž základových pilot pod objektem a stavební jáma se zajišťuje," řekla zástupkyně banky Monika Buřičová. Kolik výstavba nového objektu bude stát, nesdělila.

První fázi výstavby zajišťuje společnost Geosan Group. „Letos bychom chtěli stihnout dokončit hrubou stavbu objektu a provést zásadní část opláštění fasády objektu," doplnila Buřičová.

Nová regionální centrála, označovaná také zkratkou HHQ, bude sloužit především jako telefonní a zpracovatelské centrum. Pojme více než 1000 zaměstnanců banky a bude mít dvě podzemní technická podlaží s parkovištěm a čtyři nadzemní podlaží. Součástí objektu bude jídelna pro zaměstnance, parkoviště pro kola a šatny a také veřejná kavárna a pronajímatelné prostory pro drobné obchody a služby. Projekt zahrnuje také drive-in vkladový a výběrový bankomat, který budou klienti obsluhovat přímo z okénka vozidla.

Provoz chystané kancelářské budovy bude šetrný k životnímu prostředí. Například vytápění a chlazení objektu budou zajišťovat tepelná čerpadla, která budou využívat jako zdroj energie 108 vrtů v podloží objektu. „Energetické vrty do hloubky 180 metrů se teprve budou dělat," řekl stavební manažer Miloš Šerák. Střecha bude porostlá zelení.

Objekt bude poslední v řadě velkých budov na labském Eliščině nábřeží. ČSOB projekt chystala delší dobu. V říjnu 2015 podepsala s městem smlouvu o prodeji 8128 metrů čtverečních pozemků v zóně Aldis za 28,45 milionu korun. Následně si pro podobu stavby vybrala návrh ateliéru Projektil architekti, který již v Hradci Králové navrhl budovu Studijní a vědecké knihovny oceněnou v roce 2009 titulem Stavba roku.

Banka zároveň spolupracuje s městem na vytvoření koncepce veřejného prostranství celé lokality Aldis. Radnice v zóně Aldis v roce 2003 za 23 milionů korun postavila pěší bulvár, na který by měla navázat lávka přes Labe.

Autoři | Foto Vizualizace - ČSOB

Štítky ČR, banky, stavby, ČSOB, a.s., Hradec Králové, Československá obchodní banka, projekt, Geosan Group, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové sídlo ČSOB v Hradci Králové má být hotové do dvou let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.