Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Město zváží zmenšení přírodovědného centra za 250 milionů korun

Město Hradec Králové se bude znovu zabývat rozsahem projektu Centra přírodovědného a technického vzdělávání, které mělo stát přibližně čtvrt miliardy korun. Podle primátora Zdeňka Finka (HDK) by měly zastupitelské politické kluby znovu diskutovat o tom, zda raději nezvolit úspornější variantu centra s jen třemi až čtyřmi učebnami.

Centrum by mělo vzniknout s využitím evropských dotací v památkově chráněné bývalé škole T. G. Masaryka v Lipkách, která má 26 učeben a 17 kanceláří. Projekt nesoucí pracovní název Lidské tělo - dokonalý stroj? se měl stát střediskem moderní výuky a popularizace přírodovědných a technických oborů v regionu.

V dosavadním rozsahu je projekt podle Finka velmi drahou záležitostí s nákladnými technologiemi a drahým provozem. Připomněl, že město v následujícím období čekají jiné velké investice. „Mám obavy z toho, aby to naše následovníky příliš nesvazovalo v tom, že budou zatíženi velkým trvale fixovaným běžným výdajem,“ uvedl Fink. Vyslovil obavu, že by projekt mohl ohrozit dobré hospodaření města. Roční provozní náklady centra město dříve odhadovalo na minimálně 15 milionů korun.

Pokračování projektu zkomplikovalo i to, že v soutěži vybraný projektant se zakázky vzdal. Rada města v úterý zakázku dalšímu projektantovi v pořadí nepřidělila a výběrové řízení zrušila. Pokračování projektu a jeho rozsah tak bude již v rukou zastupitelstva a vedení města vzešlého z říjnových voleb.

Centrum v dosud chystané variantě mělo především sloužit středním a základním školám, zároveň mělo být částečně k dispozici veřejnosti. Nabídnout mělo deset výukových místností a jeden projekční sál. Expozice měly umožnit víceúrovňovou prezentaci informací pro různé věkové skupiny. V objektu se počítalo s laboratořemi pro praktické ověření nabytých znalostí a vyzkoušení experimentů z chemie, fyziky a biologie.

Radnice dříve zvažovala i levnější variantu přestavby na výukové centrum a pro potřeby Domu dětí a mládeže za 160 milionů korun. Zastupitelé se ale loni přiklonili hlasováním k vybudování centra v dražší variantě.

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky centrum, výstavba, Hradec Králové, Centrum přírodovědného a technického vzdělávání, projekt, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Tomáš Garrigue Masaryk, Lipka, Dům dětí a mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město zváží zmenšení přírodovědného centra za 250 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.