Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Hradci Králové vrcholí cvičení vojenských zdravotníků zemí V4

Mezinárodního cvičení zdravotnických jednotek států visegrádské skupiny (V4) a dalších členských zemí NATO nazvané Medical Man 2018 se v Hradci Králové účastní více než 200 vojenských zdravotníků. Novinářům to dnes řekl šéf Agentury vojenského zdravotnictví, pod které polní nemocnice patří, Zoltán Bubeník. Cvičení na hradecké základně vojenských zdravotníků dnes vyvrcholilo ukázkou zásahu v terénu, včetně převozu zraněných do polní nemocnice, která vznikla v areálu kasáren. Cvičení skončí v pátek 21. září.

Cílem je zhodnotit kvalitu poskytování zdravotní péče jednotkami zemí visegrádské čtyřky, kam patří také Slovensko, Maďarsko a Polsko. „Jádro a vedoucí stát tvoří se svojí polní nemocnicí Česká republika, kterou personálně a materiálně rozšiřují moduly států, jako jsou Slovensko, Polsko a Maďarsko. V rámci cvičení tady je i spolupracující rumunská jednotka a tým hodnotitelů složený z více než deseti států (zemí NATO a partnerských zemí),“ řekl Bubeník.

Podle řídícího důstojníka cvičení Ladislava Šlechty bude polní nemocnice pohotovostního uskupení V4 po ukončení cvičení připravena odjet na zahraniční misi. „Toto uskupení je postavené na bázi šesté polní nemocnice a další prvky do něho přispívají. Jsou to také sedmá polní nemocnice a další země V4,“ řekl Šlechta.

Poslední podobné cvičení na hradecké základně, při kterém byla polní nemocnice postavena, se konalo v roce 2015. Česká polní nemocnice se účastní cvičení každoročně, třeba loni to bylo v Německu. Polní nemocnici tvoří stany a kontejnery, ve kterých jsou umístěné například operační sály, jednotka intenzivní péče, magnetická rezonance či stomatologická ordinace. Pokud je nemocnice nasazena samostatně, součástí jsou i prostory určené pro logistiku, jako třeba ubytovna pro personál, polní kuchyně nebo elektrocentrála. Nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice. Polní nemocnice je složená v desítkách kontejnerů, po postavení zabírá plochu až dvou fotbalových hřišť.

Hradeckou nemocniční základnu tvoří 6. a 7. polní nemocnice, všechny jednotky od 1. července 2010 sídlí v Hradci Králové. Polní nemocnici ČR nasadila naposledy v letech 2007 a 2008 v Afghánistánu, poté čeští lékaři působili dalších několik let v oblasti formou chirurgických týmů jako příspěvek do francouzské a pak americké polní nemocnice.

Autoři | Foto Lada Ferkálová

Štítky cvičení, zdravotníci, armáda, V4, nemocnice, Hradec Králové, zdravotnický pracovník, NATO, Zoltán Bubeník, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Česko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vrcholí cvičení vojenských zdravotníků zemí V4  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.