Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Náchodě bude kvůli stavbě přeložky na Hronov blokáda dopravy

V Náchodě bude ve středu 26. září odpoledne blokáda dopravy na silnici vedoucí z města směrem na Velké Poříčí, Hronov a Broumov. Protest svolal spolek Obchvat Náchoda, který tím chce upozornit na údajně pomalou přípravu stavby přeložky silnice, která by auta odvedla mimo zástavbu. Blokáda by se měla odehrát formou neustálého přecházení lidí přes přechod pro chodce v náchodské čtvrti Malé Poříčí. Měla by začít v 16:00 a trvat asi 20 minut. Pro ČTK to uvedl předseda spolku Jan Chaloupka.

Stavbu přeložky silnice druhé třídy čtvrtí Malé Poříčí několik let připravuje Královéhradecký kraj. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Martina Červíčka (ODS) má kraj nyní v pokročilém stavu zpracovanou stavební přípravu na přeložku. „Pokud se nám podaří přesvědčit vlastníky dotčených pozemků, můžeme mít stavební povolení v řádu měsíců,“ uvedl v srpnu Červíček. Dodal, že blokáda ve chvíli, kdy je v podstatě vše připravené a zbývá se dohodnout s vlastníky, není odůvodnitelná.

Postup kraje při přípravě stavby přeložky je podle Chaloupky pomalý. „Životní podmínky lidí žijících podél této silnice, po které jezdí 10 tisíc vozidel za den, jsou nesnesitelné,“ uvedl Chaloupka k chystanému druhému protestu. Spolek Obchvat Náchoda protest zablokování silnice v Malém Poříčí uspořádal již v září 2015. Dopravu tehdy zastavilo asi 40 lidí.

Přeložka silnice na trase Náchod-Běloves-Malé Poříčí-Velké Poříčí má být dlouhá 3,6 kilometru. Projekt počítá s vybudováním čtyř mostů. Náklady se odhadují na 430 milionů korun. Přeložka by měla navazovat na obchvat Náchoda.

Spolek Obchvat Náchoda v letech 2010 až 2014 také zorganizoval čtyři blokády silnice přímo v Náchodě. Domáhal se jimi zrychlení přípravy stavby obchvatu města. Prvního protestu se zúčastnilo asi 300 lidí, pak účast zeslábla asi ke stovce lidí. Stavba obchvatu, kterou připravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR, loni získala územní rozhodnutí a letos kladné stanovisko EIA.

Autoři | Foto Kozuch – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11433587

Štítky obchvat, Náchod, Hronov, blokáda, doprava, silnice, Malé Poříčí, Broumov, Velké Poříčí, Martin Červíček, protest, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Náchodě bude kvůli stavbě přeložky na Hronov blokáda dopravy  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.