Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Náchodě začala výstavba propojky nových vrtů s objektem lázní

V lázeňském území v Náchodě - Bělovsi začala výstavba potrubního propojení vrtů Jan a Běla s objektem Malých lázní. Jde o další krok k obnově lázeňství ve městě po více než 20 letech. Stavba takzvaného minerálkovodu za 8,1 milionu korun má být dokončena ještě letos. Letos na jaře již začala stavba takzvaných Malých lázní, které budou využívat minerální vodu právě z nových vrtů Běla a Jan. Radnice je dala udělat v minulých dvou letech a tím našla nový zdroj minerální vody pro lázně.

Podle místostarosty Jana Čtvrtečky stavba minerálkovodu zahrnuje také vybudování dvou objektů čerpacích stanic nad jímacími vrty. „Výstavba objektů čerpací stanice nad jímacími vrty, trubních rozvodů mezi nimi, úpravny vody a technologické šachty Malých lázní bude dokončena do konce listopadu. Součástí prací je i přípojka nízkého napětí k čerpacím stanicím či optický sdělovací kabel mezi čerpacími stanicemi, úpravnou vody a technologickou šachtou Malých lázní,“ uvedl Čtvrtečka.

Zahájení výstavby minerálkovodu navazuje na stavbu vily Komenský s navazující kolonádou, která by měla být dokončena do října. Poté přijde na řadu stavba úpravny vody a instalace technologie, která bude sloužit k odarzenování minerální vody určené pro pitné kúry u veřejných pítek v Malých lázních. „Těch bude vybudováno celkem 13, sedm bude pro vodu z vrtu Jan, šest pro vodu z vrtu Běla a třinácté pítko bude sloužit také pro průtok vody v zimním období,“ uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.

Dva názvy pro minerální vodu podle starosty Jana Birkeho (ČSSD) vyberou lidé v anketě. „Připravujeme anketu na sociálních sítích, její spuštění na Facebooku města plánujeme v prvním zářijovém týdnu. Minerálku z nových pítek ochutnáme již na jaře 2019,“ uvedl Birke.

Město pro nyní propojované vrty získalo na přelomu loňského a letošního roku od ministerstva zdravotnictví osvědčení o jejích léčivých účincích, letos v červenci ministerstvo povolilo využívat z nich přírodní léčivé zdroje a tento týden ministerské rozhodnutí nabylo právní moci.

Malé lázně jsou asi půl kilometru vzdušnou čarou od hlavního lázeňského areálu, který je v soukromých rukách a od roku 1996 je uzavřený a chátrá. Středem obnoveného areálu Malých lázní bude replika původní prvorepublikové vily Komenský, v níž vznikne expozice o historii lázeňství a kavárna. Má u ní vzniknout i nová kolonáda s prameníkem minerálky dovedené z nových vrtů.

Autoři | Foto Kozuch – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11433587

Štítky Náchod, lázně, vrt, voda, stavba, minerální voda, Běloves, ČSSD, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Náchodě začala výstavba propojky nových vrtů s objektem lázní  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.