Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Cyklověž u nádraží v Hradci se definitivně rozloučila

Cyklověž u hlavního nádraží v Hradci Králové definitivně skončila. Dělníci v předchozích dnech budovu první evropské věže pro kola demontovali a na místě se již dělají pouze úklidové práce.

Kauza ohledně cyklověže vzbudila mezi občany velký rozruch. Jedni sváděli vinu na firmu, druzí zase na město. Cyklověž totiž byla velmi oblíbená, jenže problémy ohledně pozemků a chystaného bourání Černigovu vzaly za své. 

Město chtělo věž přesunout někam jinam, ale ideální místo se nenašlo, a tak šla budova, která fungovala pro cyklisty téměř šest let k zemi.

"Cyklověž byla umístěna částečně na pozemku města Hradec Králové a částečně na pozemcích firmy Balvinder a.s., což se, přirozeně, ukázalo být zásadní chybou. Již v roce 2013 majitel cyklověže, společnost Systematica s.r.o, nabídla městu cyklověž k odkoupení. Pokud by město mělo uvažovat o koupi tohoto majetku, musí být k dispozici znalecký posudek na cenu a v případě nemovitosti musí existovat doklad o jejím zápisu do katastru nemovitostí minimálně pro zachování právní jistoty všech vztahů týkajících se předmětné nemovitosti," reagoval na kritiku primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Lidé si stěžovali na to, že město není schopné přesunout věž blíže k nádraží, kde prostor je, jenže pozemky jsou soukromé, a město tak nemělo jinou možnost, než svolit k demolici. 

"Zápis nemovitosti do katastru nemovitostí je záležitostí vlastníka a tím město není. Vzhledem k tomu, že vlastník doposud nemá vztah k pozemku, na kterém cyklověž stojí, je zápis do katastru nemovitostí v současné době, v době platnosti nového občanského zákoníku, vysoce problematický. Teprve po zápisu do KN by měl být proveden znalecký posudek na cenu. O té se do dnešního dne spekuluje, protože z dokumentů, které mám k dispozici, zatím vyplývá, že bývalé vedení města cenu, bez znaleckého posudku, majiteli pouze navrhlo, a to 6 milionů, "dodal Hrabálek ve svém vyjádření na facebooku.

V Hradci Králové funguje ještě jedna cyklověž, a to u obchodního centra Futurum. Ta ale rozhodně není tak hojně využívána, jako ta u hlavního nádraží.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Doležal

Štítky Cyklověž, Hradec Králové, demolice, bourání, pozemek, nemovitost, znalecký posudek, Alexandr Hrabálek, Balvinder, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Cyklověž u nádraží v Hradci se definitivně rozloučila  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.