Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Špatná zpráva pro obyvatelé Hradce. Od ledna se chystá výrazné zdražení odpadů

Obyvatelé stotisícového Hradce Králové by měli od 1. ledna 2020 platit za odvoz odpadu o 20 procent víc než letos. Základní sazba by se měla zvýšit o 100 korun na 600 korun za osobu a rok. Rozhodlo o tom dnes vedení města, sdělila ČTK mluvčí radnice Kateřina Šmídová. U dítěte a seniora nad 70 let by mělo jít o navýšení o 50 korun, tedy na 300 korun. Definitivní slovo budou mít zastupitelé na prosincovém jednání.

Zdražení radnice zdůvodnila růstem nákladů na svoz a likvidaci odpadů. "Náklady na odpadové hospodářství města jsou zhruba 850 korun na obyvatele ročně. Cílem zvýšení sazby není na odpadech vydělat, ale zmírnit ztrátu," uvedla náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová.

Od roku 2008 je základní sazba 500 korun ročně, děti do 14 let a senioři starší 70 let platí polovinu. Děti do šesti let jsou od poplatku osvobozeny. "Snížená sazba poplatku se bude týkat také lidí, kteří na území města vlastní stavbu k individuální rekreaci a mají v Hradci Králové trvalý pobyt," uvedla Štayrová. Získanou částku chce vedení města použít i ke zlepšení služeb, třeba na opravy stanovišť odpadových nádob.

Poplatky se zvyšují po letech

Vedení města schválilo změny také u dalších místních poplatků. Základní sazby poplatku ze psů by měly zůstat na stejné úrovni, tedy na 1200 korun v bytech a v rodinných domech 300 korun za jednoho psa. "Za druhého a dalšího psa je to pak 1800 korun, respektive 450 korun ročně v rodinných domech. Za psa, jehož držitelem je osoba starší 65 let, činí sazba poplatku 200 korun. Oproštění od poplatku je rozšířeno na osoby ZTP, dříve to byli jen ZTP/P," uvedla Štayrová.

Původní místní poplatky za lázeňský nebo rekreační pobyt a z ubytovací kapacity by se měly sloučit v jednu částku, kterou rekreanti v Hradci zaplatí. Ti, kteří nepřekročí dobu pobytu 60 dní, by v Hradci Králové měli zaplatit 15 korun na den. Netýká se to tak například studentů ubytovaných na kolejích nebo lidí, kteří mají ve městě dlouhodobé nájemní smlouvy.

V Hradcí zdraží odpady o 20%

Poplatky za odvoz odpadu ve velkých městech hradeckého kraje se neměnily roky. Z okresních měst o nových poplatcích za odpad zatím rozhodl Náchod a Jičín. Základní roční poplatek za svoz odpadů v Náchodě od ledna vzroste z nynějších 650 korun na 900 korun na osobu. Zůstává ale pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, bude nadále platit sníženou taxu 450 korun. Dosud poplatek do konce února v Náchodě platilo zhruba 80 procent lidí.

V sedmnáctitisícovém Jičíně se poplatek za odvoz odpadu pro rok 2020 zvýší o 60 korun na 552 korun za osobu a rok. Jičín naposledy poplatek za odvoz popelnic zdražoval k 1. lednu 2012 a nynější cena 492 korun na osobu tak platila osm let. I v Jičíně zůstanou v platnosti stávající úlevy. Od poplatku tedy budou nadále osvobozeni mladiství do 18 let. Nižší poplatek 456 korun budou platit obyvatelé čtvrti Popovice, kteří mají na svém území skládku a musejí snášet provoz s ní spojený.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, odpady, peníze, Hradec Králové, odpad, poplatek, radnice, Monika Štayrová, Jičín, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špatná zpráva pro obyvatelé Hradce. Od ledna se chystá výrazné zdražení odpadů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.