Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Fakultní nemocnice se rozroste o novou budovu

, aktualizováno 23. srpna 2019, 10:42

Fakultní nemocnice Hradce Králové začala v minulých dnech stavět nové transfuzní oddělení. Budova za zhruba 140 milionů korun bude na místě již nevyhovujících objektů, které čeká demolice. Stavba by měla být hotova do konce října 2020. "Stavba nového objektu je velice potřebná, protože transfuzní oddělení je nyní v jedné z nejstarších budov, které v areálu máme," řekl ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Nová budova, kterou staví hradecká stavební firma Stako, nabídne moderní zázemí pro odběry krve a její zpracování. Zhruba 70 procent nákladů nemocnice zaplatí z dotace od státu, zbytek uhradí z vlastních zdrojů. Transfuzní oddělení odebírá krev a krevní složky bezpříspěvkovým dárcům, ročně jde o asi 33.000 odběrů. Dále odebranou krev zpracovává, vyšetřuje a dodává transfuzní přípravky pacientům nemocnice.

Kvůli výstavbě nemocnice přestěhovala pracoviště plazmaferetického centra a odběrů plazmy, trombocytů a autotransfuze do třetího patra Pavilonu profesora Bašteckého. Dárci krve budou moci krev darovat i během výstavby v současném objektu transfuzního oddělení. Jeho demolice a úprava zpevněných a parkovacích ploch je plánována až po dokončení stavby nové budovy.

Hradecká fakultní nemocnice je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech. Má na 39 pracovištích 1360 lůžek a každoročně hospitalizuje kolem 41.000 pacientů, z toho zhruba 40 procent podstoupí operaci. Ambulantně ošetří lékaři v nemocnici každý rok okolo 700.000 pacientů. Nemocnice zaměstnává na 4000 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji.

 

Autoři | Foto FN HK

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Fakultní nemocnice Hradec Králové, FOTO, Hradec Králové, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice se rozroste o novou budovu  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.