Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Silničáři v hradeckém kraji od úterý spotřebovali 40 tun posypu

Silničáři v Královéhradeckém kraji od úterý 12. listopadu, kdy se ochladilo a v horách začalo sněžit, najezdili téměř 1000 kilometrů a spotřebovali 40 tun posypových materiálů. Na dotaz ČTK to dnes uvedli zástupci hejtmanství. V Krkonoších a Orlických horách sněžilo i dnes, ale nikde zásadní komplikace nevznikly, vyplynulo z odpoledního hlášení silničářů. Silnice zůstaly sjízdné bez omezení. Na horách byla na vozovkách rozbředlá vrstva sněhu.

První sypači vyjeli v úterý v 21:00 z cestmistrovství Trutnov, Vrchlabí, Hořice a Nová Paka. Dnes po 3:00 vyrazili silničáři k údržbě komunikací v Krkonoších a v Orlických horách, konkrétně u Orlického Záhoří. Ráno leželo po údržbě pluhy na silnici u Šerlichu do deset centimetrů sněhu.

"Během noci z 12. na 13. listopadu najezdili řidiči Údržby silnic Královéhradeckého kraje 960 kilometrů a spotřebovali 32 tun soli, osm tun inertního materiálu a 9500 litrů solanky," uvedl Michal Friček z kanceláře hejtmana.

Sněžilo hlavně na horách, třeba u hřebenové Luční boudy v Krkonoších v nadmořské výšce 1415 metrů bylo v podvečer okolo minus čtyř stupňů Celsia a asi 30 centimetrů sněhu. "Od úterního večera do teď nasněžilo okolo 25 centimetrů sněhu," řekla dnes v 17:00 Klára Sovová z Luční boudy.

Podle předpovědi meteorologů by řidiči v hradeckém kraji měli být velmi opatrní také ve čtvrtek ráno. Sněžit by už sice nemělo, ale lze očekávat náledí a mrznoucí mlhy. Přes den by mělo být oblačno až polojasno, přechodně místy až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi třemi a šesti stupni Celsia, v 1000 metrech na horách kolem nuly.

Silničáři v Královéhradeckém kraji před nadcházející zimou investovali do nové techniky zhruba 36 milionů korun a mají také jeden nový meteorologický hlásič na silnici I/33 u Černožic. Délka neudržovaných silnic v kraji je 215 kilometru, stejná jako v minulé zimě. Silničáři budou v kraji udržovat přes 3500 kilometrů silnic.

Sjízdnost v kraji včetně silnic prvních tříd třetí sezonu po sobě zajišťuje sdružení tří firem: Údržba silnic Královéhradeckého kraje, Eurovia CS a Sovis CZ. Ve sdružení má Údržba silnic dvoutřetinový podíl a zajišťuje zimní údržbu zhruba dvou třetin komunikací spadající do režimu zimní údržby. Drží kontrolu nad hospodařením s posypovými materiály, zajišťuje dispečink a organizaci práce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, silnice, sjízdnost, Královéhradecký, 2.VERZE, Královéhradecký kraj, materiál, Krkonoše, Orlické hory, Luční bouda, Trutnov, Vrchlabí, Hořice, Nová Paka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v hradeckém kraji od úterý spotřebovali 40 tun posypu  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.