Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rotunda na Baťkově náměstí v Hradci přijde o terasu a schodiště

Modernizace budovy na Baťkově náměstí v centru Hradce Králové skončí letos. Tzv. rotunda přijde o schodiště a terasu na střeše objektu. Vnitřní prostor stavbaři upraví tak, aby se mohla rozšířit trafika, kterou doplní čítárna se zázemím. ČTK to dnes řekl zástupce majitele objektu Jiří Petráček. V rotundě dosud fungovala odděleně trafika, rychlé občerstvení a obchod. Terasa byla nepřístupná.

"Objekt získá novou tvář, do vnějšího pláště ale zasahovat nebudeme. Vznikne jedna velká prodejna tisk-tabák. Zákazníci si tam budou moci i sednout, přečíst noviny a dát kávu. O klasickou kavárnu ale nepůjde, spíše bych to nazval prodejna novin s čítárnou," řekl Petráček. Na kolik modernizace vyjde, nesdělil.

Přízemní stavení s okrouhlým půdorysem je podle něj v dobrém stavu. "Památkářům nejvíce vadilo schodiště a zábradlí nahoře, to tam už nebude. Hmota objektu se tak opticky zmenší, což chtěli. Otevřít bychom mohli na přelomu listopadu a prosince," řekl Petráček.

Vlastníkem objektu zkolaudovaného roku 1997, který stojí na městských pozemcích, je v současnosti teplická firma Tobacco DanCzek. Dosud tam měla prodejnu tisk-tabák, provizorní prodejnu má po dobu rekonstrukce vedle. Město pozemky od počátku pronajímá. Firma má nájemní smlouvu s městem do roku 2027. Ve smlouvě se zavázala, že opravy zajistí vlastním nákladem.

Rotunda od počátku vzbuzuje kontroverze. Je na pěší zóně v městské památkové zóně, na náměstí obklopeném prvorepublikovou zástavbou. Třeba náměstka primátora Martin Hanousek (Změna pro Hradec a Zelení) by nejraději objekt odstranil. Podle něj vůbec nezapadá do koncepce prostoru.

"Už z pozice opozičního zastupitele jsem kritizoval nehezkou podobu celého prostoru a svůj názor nezměním. Nejlepší by bylo stavbu odstranit a dát pěší zóně důstojnější podobu, kterou si rozhodně zaslouží," uvedl Hanousek.

Funkci budovy naopak obhajuje její spoluautor, architekt Karel Schmied. "Je to funkční věc, která se osvědčila. Co se týče architektury, tak si myslím, že to tam zapadá. Názory ale mohou být různé," řekl Schmied.

Město se v 90. letech snažilo tzv. rotundou vyřešit neutěšenou situaci na náměstí, nahradila provizorní kiosky. Přízemní objekt vznikl současně s pěší zónou v centru města.

Autoři | Foto Wikimedia commons

Štítky ČR, stavby, správa, Hradec Králové, FOTO, rotunda, schodiště, Jiří Petráček, Baťkovo náměstí, pěší zóna, Martin Hanousek, Karel Schmied starší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rotunda na Baťkově náměstí v Hradci přijde o terasu a schodiště  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.