Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o dotace proti boji s kůrovcem není velký. Majitelé lesů můžou získat až 500 tisíc

Z dotace Královéhradeckého kraje ve výši deset milionů korun na podporu likvidace kůrovce majitelé lesů zatím požádali o přibližně 2,5 milionu korun. O peníze lze žádat do konce října, dotace jsou určené pro malé vlastníky lesů s výměrou do 50 hektarů. Řekl to radní pro životní prostředí a zemědělství Karel Klíma. Dotacemi chce kraj vlastníky lesů motivovat k rychlé likvidaci kalamitního kůrovcového dříví, podpora se týká těžby dřeva a stavby oplocení nového zalesnění.

"Čekali jsme o dotace větší zájem," připustil Klíma. Kraj od jara dosud přijal 87 žádostí o dotaci a většinou je podle radního podaly obce, které na vyřízení dotace mají administrativní aparát. Soukromí vlastníci lesů podle něj mají hlavně starosti se samotnou těžbou.

Dotace má podle Klímy vlastníky lesů motivovat k včasnému pokácení kůrovcového dříví ještě "zazelena" s kůrovcem ve dřevě. "Bohužel expanze kůrovce je tak silná a vlastníci nestíhají," uvedl. Když již kůrovec vyletí a strom uschne, tak na dotaci není nárok. Klíma předpokládá, že více žádostí bude na stavbu oplocenek. V dotačním programu chce kraj pokračovat i v příštím roce.

Žadatel může získata až půl milionů

Těžbu a přiblížení kůrovcových stromů k asanaci kraj podporuje dotací 150 korun za metr krychlový dřeva. Na jeden běžný metr oplocení je dotace 70 korun. Minimální výše dotace je 5000 korun na jednu žádost. Jeden žadatel může získat maximálně 500.000 korun.

Vlastníků lesů s výměrou do 50 hektarů je v kraji 17.000 a hospodaří v lesích o celkové výměře 17.242 hektarů. Právě velké množství malých vlastníků je podle Klímy jedním z rizik šíření kalamity. Nečinnost kteréhokoli malého vlastníka lesa je totiž hrozbou pro sousední porosty jiných vlastníků.

Situace v jiných krajích je horší

Lesy v Královéhradeckém kraji sice zatím nezasáhla kůrovcová kalamita v takovém rozsahu jako na Moravě či Vysočině, ale kraj čeká zhoršení stavu. V západní až severozápadní části kraje lze podle hejtmanství již nyní hovořit o kalamitním stavu.

Území Královéhradeckého kraje pokrývá 145.000 hektarů lesa, což představuje 30,5 procenta jeho celkové rozlohy. Zhruba 74 procent lesů tvoří jehličnany, především smrk. Největšími vlastníky lesů v kraji jsou státní podnik Lesy České republiky a Krkonošský národní park.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lesy, správa, kůrovec, Královéhradecký, AUDIO, les, dotace, kůrovci, Karel Klíma, Královéhradecký kraj, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o dotace proti boji s kůrovcem není velký. Majitelé lesů můžou získat až 500 tisíc  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.